Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Sean Golden, especialista en estudis asiàtics: «Cal fomentar l'etnodiversitat»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

06 / 07 / 2004
Sean Golden, especialista en estudis asiàtics: «Cal fomentar l'etnodiversitat»

Les «141 preguntes» del Fòrum (58): «Orient-Occident: ens separen els quilòmetres o els tòpics?» Sean Golden, director del Centre d’Estudis Internacionals i Interculturals (Universitat Autònoma de Barcelona), ha manifestat que «Europa no s’ha preocupat gaire d’oferir a gent d’altres cultures la formació que hauria propiciat el coneixement mutu». Ha dit que «sistemes de pensament com ara el budisme i el confuncionisme són tolerants» i ha assegurat que l’autoritat moral del govern xinès es basa en la prosperitat: «La població acceptarà la manca de reformes polítiques mentre no es declari cap crisi financera». En aquest sentit, ha recordat que la Xina «absorbeix la producció del món» i ha explicat que el 10% de la població xinesa, uns 130 milions de persones, «és més rica que nosaltres, la qual cosa ens situa en un gran mercat de consum».

Més informació de les 141 preguntes

Més informació del Diàleg Orient-Occident

Sean Golden, professor d’estudis d’Àsia Oriental, ha destacat avui a l’Escenari de la Haima que «és necessari mantenir una actitud oberta per apropar-nos a altres cultures». Ha reconegut que admetre la diferència cultural i qüestionar-se els principis propis és més difícil del que sembla: «Per aconseguir-ho, d’entrada, hem d’adquirir la consciència que la nostra visió del món és producte d’un procés històric». Aquest professor de pensament xinès ha subratllat que «cal fomentar l’etnodiversitat» i ha dit que Europa no s’ha preocupat gaire d’oferir a gent d’altres cultures la formació que hauria propiciat el coneixement mutu». S’ha referit als empresaris europeus que demanen ajuda als seus governs per implantar-se a l’Àsia quan els empresaris d’aquest continent sí que saben moure’s per Europa.

Després de viure i treballar a la Xina durant tres anys, Sean Golden ha afirmat aquest vespre que «algú que passi tres setmanes a la Xina en pot escriure un llibre; si hi està tres mesos, es veurà capaç de redactar-ne un article; si hi roman durant tres anys no sabrà per on començar». Ha admès que les cultures asiàtiques són significativament diferents a les nostres, i ha emfasitzat que allí on es provoquen molts malentesos és en l’expressió: «La seva psicologia social és molt més comunitària. Prima el col·lectiu sobre l’individu. Les persones, per exemple, retenen l’expressió d’emocions de dol o d’angoixa per no perjudicar els altres. Somriure relaxa i, per tant, és positiu».

En el decurs de la seva intervenció ha comentat que «sistemes de pensament com ara el budisme i el confuncionisme són tolerants» i ho ha refermat dient que no és possible un budisme fonamentalista. Ha negat que hi pugui haver un xoc de civilitzacions «perquè les civilitzacions no fan la guerra; per declarar-les falten raons i persones que impulsin aquestes raons». També ha dit que «la Xina mai no ha estat expansionista» i ha reflexionat que, en opinió del govern xinès, «a Occident es manipula la figura del Dalai Lama i se l’utilitza per criticar o excloure el seu país segons convingui».

Per Sean Golden el Govern xinès només té autoritat moral a partir de la prosperitat: «La població acceptarà la manca de reformes polítiques mentre no es declari cap crisi financera». En aquest sentit, ha explicat que el 10% de la població xinesa, uns 130 milions de persones, «és més rica que nosaltres, la qual cosa ens situa en un gran mercat de consum». També ha aportat xifres sobre la migració rural: «En els darrers 20 anys, la població rural ha disminuït el 15%. Estem parlant de la meitat de la població europea. Segons les previsions, entre l’any 2015 i l’any 2020 el 50% de la població xinesa viurà a les ciutats, algunes de les quals encara no existeixen». Tot plegat fa que, a hores d’ara, la principal preocupació dels xinesos se centri en el nivell de vida: «Les noves generacions no tenen grans coneixements de la cultura pròpia», ha conclòs.

Ha recordat que la Xina «absorbeix la producció del món i que per això, per exemple, puja el preu del petroli» i ha explicat que aquest país asiàtic té el monopoli de compra del blat dels Estats Units: «Si de cop i volta el comprés al Canadà això causaria greus dificultats a l’Administració nord-americana».

D’origen irlandès, Sean Golden va viure i treballar a la Xina entre el 1980 i el1983. Actualment és director del Centre d’Estudis Internacionals i Interculturals (CEII) de la UAB, universitat amb la qual està vinculat des de l’any 1984. Dirigeix el Programa Àsia de la Fundació CIDOB de Barcelona, i el seminari sobre Àsia del Consorci Universitat Internacional Menéndez-Pelayo de Barcelona. També és assessor de la Casa Àsia.

A banda de publicar articles i capítols de llibres sobre la Xina i les seves relacions internacionals i els seus canvis socials, Sean Golden ha traduït diverses obres clàssiques i de pensament xineses.