Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Josep M. Soler, Abat de Montserrat: «La religió ofereix la pacificació del cor, fonamental per a la convivència i la pau»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

08 / 07 / 2004
Josep M. Soler, Abat de Montserrat: «La religió ofereix la pacificació del cor, fonamental per a la convivència i la pau»

Les 141 preguntes del Fòrum (60): «La religió aporta noves propostes en temes socials?» Josep Maria Soler, abat del Monestir de Montserrat, ha explicat que la pràctica religiosa porta a pensar sobre com contribuir a resoldre temes tan importants com ara la lluita contra la discriminació, la pobresa, la manca d’aigua potable o el deute extern. Ha destacat que des de l’Església «no es nega l’amor de Déu envers els homosexuals» i ha recordat que «molta gent d’Església té cura dels malalts de sida arreu del món». L’abat de Montserrat s’ha manifestat en desacord amb la idea que les religions estan de reculada, però ha admès que l’Església encara ha avançat poc en el terreny d’escoltar la veu de les dones.

Més informació de Les 141 preguntes

Més informació de Parlament de les Religions del Món

Josep Maria Soler, abat del Monestir de Montserrat des del maig del 2000, ha assenyalat avui a l'Escenari de la Haima que «l’experiència espiritual ens condueix cap al diàleg entre les cultures, que al mateix temps estan totes amarades de religió». Ha insistit que «la religió ofereix la pacificació del cor, fonamental per a la convivència i la pau» i ha afirmat que l’experiència religiosa ens obre a la transcendència «perquè tothom té l’anhel de la superació de la mort». Josep Maria Soler ha parlat del «Déu personal que dóna sentit a la vida» després de recalcar que la pràctica religiosa porta a pensar sobre com contribuir a resoldre temes tan importants com ara la lluita contra la discriminació, la pobresa, la manca d’aigua potable o el deute extern. També ha esmentat com a exemples de les contribucions que fa la religió en temes socials el fet «d’ensenyar simplicitat de mesura enfront del consumisme que esclavitza», o l’oportunitat de «ser crítics davant d’objectius econòmics o polítics».

L’abat de Montserrat ha dit que ell mateix era aquest vespre una de les novetats que aporta l’Església: «Sóc aquí, en aquest escenari, sense cap escut per protegir-me i a l’abast de totes les preguntes». S’ha expressat així després que en una de les nombroses qüestions que avui se li han formulat –totes fetes amb la màxima correcció– se li hagués demanat quan l’Església deixarà de marginar els homosexuals. En la seva resposta, Josep M. Soler ha destacat que des de l’Església «no es nega l’amor de Déu envers els homosexuals» tot i admetre que no pot predir-se el moment en què aquella acceptarà l’homosexualitat. En relació amb la condemna del preservatiu i la transmissió de la sida, ha dit que «l’ideal és viure en castedat o en una relació de parella estable» i ha recordat que «molta gent d’Església té cura dels malalts de sida arreu del món». També ha explicat que «dins de cada creient hi ha una part que creu i una altra que es qüestiona coses», per la qual cosa és lògic que no tothom ho vegi tot d’igual manera: «En qualsevol cas, cal escoltar per conèixer les raons dels altres». Ha conclòs aquest capítol afegint que «potser hi ha temes pendents de síntesi».

L’abat del Monestir de Montserrat s’ha manifestat en desacord amb la idea que les religions estan de reculada –«aquesta no és pas la informació que jo tinc»–, però ha admès que l’Església encara ha avançat poc en el terreny d’escoltar la veu de les dones: «Les dones cada cop seran més escoltades, però és un procés que demanarà el seu temps», ha puntualitzat.

Respecte a si les religions poden ser els instruments més útils per cercar la pau a l’Orient Mitjà, Josep Maria Soler ha contestat que «cada vegada hi ha més consciència que les religions, en aquest terreny, poden aportar més que altres entitats». Amb tot, ha assenyalat que el conflicte entre israelians i palestins és més de tipus social que no pas religiós.

El pare Josep M. Soler, un dels protagonistes del Parlament de les Religions que se celebra en el Fòrum fins al dia 13, va néixer l’any 1946 a Santa Eugènia de Ter. Va cursar els estudis primaris i el batxillerat a l’escola dels pares Claretians de Sabadell, on va ser alumne del pare Casaldàliga. Llicenciat en Teologia, va ser elegit abat de Montserrat el 16 de maig de l’any 2000.