Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Eusebio Leal Spengler, director de l'oficina de l'historiador de la ciutat de l'Havana: «El turisme mai no ha de prescindir de la cultura»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

15 / 07 / 2004
Eusebio Leal Spengler, director de l'oficina de l'historiador de la ciutat de l'Havana: «El turisme mai no ha de prescindir de la cultura»

Les «141 preguntes» del Fòrum (67): «Turistes: responsables a casa i depredadors fora?». Eusebio Leal Spengler, un dels més destacats especialistes llatinoamericans en patrimoni, ha preferit defugir en la mesura del possible els aspectes més negatius que projecten certes formes de turisme i ha recalcat que la trobada entre cultures «aferma la pau en el món». Ha especificat que el turisme contribueix a les relacions humanes i al progrés, al desenvolupament social i comunitari, i a la interculturalitat. S'ha mostrat contrari a la promoció «banal i reductora» de les principals destinacions turístiques, perquè «som més que aquesta simple imatge comercial».

IconoMés informació de 141 preguntes - Turistes : responsables a casa i depredadors fora?

IconoMés informació de Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible

Eusebio Leal Spengler, director de l'Oficina de l'Historiador de la ciutat de l'Havana (Cuba), ha destacat avui a l'Escenari de la Haima que «el més important per al turista hauria de ser el coneixement d'una ciutat com a dipositària d'una cultura». Ha qualificat el turisme de «moviment universal útil i important», i ha destacat que hi poden partir iniciatives que ajudin tant a millorar les relacions humanes com a afavorir el progrés social i comunitari: «El turisme aferma la pau en el món», ha conclòs.

Convençut que «el turisme mai no ha de prescindir de la cultura», s'ha manifestat contrari a la promoció «banal i reductora» de les principals destinacions turístiques, perquè «som més que aquesta simple imatge comercial». En aquest sentit, ha opinat que les agències de viatge poden, a través dels valors culturals autòctons, contribuir a oferir una «visió més completa, realista, objectiva i plural» d'aquestes destinacions.

En el decurs de la seva intervenció, i en referència a la importància d'impartir una formació cultural encertada entre els més joves, ha fet referència a les aules-museu que es van improvisar quan es va rehabilitar la plaça Vella de l’Havana: «Vam haver de distribuir quatre-cents nens en diferents dependències dels museus per suplir la falta momentània d'aules. Aquest contacte dels nens amb la cultura ha donat resultats de conscienciació impressionants».

Leal Spengler ha esmentat casos com el de les coves d'Altamira, Venècia o Toledo per explicar els problemes que pot comportar el turisme massiu: «Venècia, envaïda pels turistes, es va convertir en un lloc tan difícil de costejar per als seus habitants que van haver d'aixecar-se dues ciutats satèl·lit per albergar-los». Ha citat com un altre aspecte preocupant el que passa a certs països del Tercer Món: «Quan descobreixen el benefici que pot aportar-los el seu patrimoni cultural, de vegades actuen de tal manera que acaben per arraconar la població autòctona».

Poc predisposat a aturar-se a considerar les qüestions més negatives que generen certs tipus de turisme, ha subratllat que «el turisme sexual ha de combatre's amb el desenvolupament de l'economia i del progrés general». Ha qualificat de «vergonyoses i intolerables» les campanyes que inciten a explotar aquesta via de turisme i ha lamentat que «moltes persones, a causa d’una situació de crisis, hagin cedit a aquesta amarga realitat».

Pel que fa a les relacions amb els Estats Units, Eusebio Leal Spengler ha lamentat la «política d'agressivitat» que l'administració de George Bush practica cap a Cuba: «Estem només a 90 milles i compartim moltes aficions i manifestacions culturals. Només trobarem solucions a partir del diàleg i de l'intercanvi».

Eusebio Leal Spengler (l'Havana, 1942) és doctor en Ciències Històriques de la Universitat de l'Havana i té un màster en Estudis sobre Amèrica Llatina, el Carib i Cuba. President de la Comissió de Monuments de la ciutat de l'Havana i especialista en Ciències Arqueològiques, ha cursat estudis de postgrau a Itàlia sobre restauració de centres històrics.