Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Ana Sebastián: «El turisme sexual és el tercer sector de comerç il·legal i el que menys es persegueix»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

15 / 07 / 2004
Ana Sebastián: «El turisme sexual és el tercer sector de comerç il·legal i el que menys es persegueix»

Uns 30.000 turistes sexuals espanyols arriben cada any a Amèrica Llatina, segons dades de l’Organització Internacional de Migracions
L’Speakers’ Corner ha acollit un debat per informar dels prop de 5.000 milions d’euros l’any que generen els viatges amb motivació sexual i que tenen com a víctimes nens i nenes de països de tots els continents. Actualment, un milió d’infants d’entre 3 i 17 anys cauen anualment en les xarxes de prostitució i són víctimes d’abusos per part de clients que, a canvi de menjar, se’ls enduen a les habitacions dels hotels. Les ONG i els representants d’empreses turístiques que participen al debat estan duent a terme accions de persecució i denúncia dels turistes sexuals i de conscienciació del sector turístic, de la societat i, principalment, dels homes perquè no participin d’aquest delicte. «El turisme sexual és un crim contra la infància, s’ha convertit en el tercer sector de comerç il·legal després del tràfic de drogues i d’armes, i és el que menys es persegueix.»


Més informació de Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible

Ana Sebastián, presidenta del Consorci ECPAT Espanya, ha explicat que «ens enfrontem a un enemic poderós perquè les xarxes de prostitució infantil també mouen el tràfic de drogues i d’armes. El 2001, a Yokohama, van dir que ja s’havia incrementat el milió de nens i nenes que anualment cauen en la prostitució. «Per què hi ha nens en aquest turisme sexual?», s’ha preguntat.

La resposta és l’anonimat i el trencament de tabús de què gaudeix el turista sexual en països allunyats d’Amèrica Llatina i el Carib, d’Europa de l’Est, d’Àsia i d’Àfrica, a més de la permissivitat dels hotelers i la corrupció de la policia, que permet aquestes pràctiques. «És el turista, i no el turisme, qui genera la situació, i em preocupa la manca de consciència d’aquest turista que està cometent un delicte», ha dit Sebastián. Ha afegit que «tothom riu quan un home se’n va a Cuba, però no pensen en la situació de nens i nenes menors de 16 anys i més joves encara que es prostitueixen a canvi d’una peça de roba o de menjar». ECPAT treballa, entre d’altres coses, per sensibilitzar la indústria hotelera per tal que no permeti aquestes pràctiques als seus establiments.

En aquest sentit Guillermo Anivarro, director de comunicació interna d’Hotetur, ha dit que han estat els primers d’elaborar un codi ètic de conducta perquè no es permeti aquest delicte als hotels on operen. «Nosaltres treballem al Carib, Cuba, Mèxic i República Dominicana. Fem guies d’actuació per al nostre personal perquè sàpiga que això és un delicte, i si el treballador incompleix les normes, pot ser acomiadat. D’altra banda, s’informa al client per internet i als nostres establiments que no es permet el turisme infantil, i si hi ha algun cas es denuncia a la policia. El delicte no és negoci per a ningú». Anivarro ha afirmat que «si algú veu un cas d’aquests en els seus establiments, ha de demanar el full de reclamacions i fer una denúncia».

Eugènia Villareal, presidenta d’ECPAT Guatemala, ha explicat que s’ha incrementat el turisme sexual infantil a Llatinoamèrica. «Més de 15.000 nenes estan en situació d’explotació sexual a Mèxic, Brasil, Colòmbia, Cuba i República Dominicana. Arriben turistes sexuals de tot arreu que omplen a vessar vaixells, avions, mercants i creuers. Són nord-americans, europeus i, segons dades de l’Organització Internacional de Migracions, 30.000 espanyols cada any». Ha explicat que «hi ha hagut un acord de tots els països llatinoamericans per tancar files contra aquest turisme i tipificar-lo com a delicte, s’han incrementat les penes, s’ha denunciat a nivell social i s’ha informat a la policia, perquè també hi ha corrupció a la policia. També s’intenta protegir els nens, però el contacte directe de l’agressor amb el nen al carrer és a la vista de tothom, i per això necessitem que la societat ho denunciï quan ho vegi».

En aquest sentit, un senyor del públic ha dit, amb llàgrimes als ulls, que ha vist personalment a Cuba, en un hotel d’una prestigiosa cadena hotelera, com els turistes sexuals esperaven els nens i nenes «d’aspecte ben infantil», a la recepció i se’ls enduien a l’habitació. «Les autoritats a Cuba són corruptes i aquest hotel consent i promou el turisme sexual infantil», ha afirmat. Villareal ha afegit que «les autoritats cubanes no accepten que tenen aquest problema».

Per la seva banda, Ester Martínez, responsable de projectes d’Àsia de Global Humanitaria, una organització que protegeix els drets dels nens en aquest continent, ha denunciat que hi ha demanda de nens d’entre 3 i 8 anys a Cambodja. «A la capital d’aquest país hem observat que hi ha més de 20.000 nens al carrer que són carn de canó pel turisme sexual infantil i per la prostitució organitzada. «Els nens son esclaus sexuals i moren molt aviat a causa de la sida i d’altres malalties».

El turisme sexual s’ha desplaçat de Tailàndia i Filipines a Cambodja. «S’ha de pensar que un policia només cobra uns 20 euros al mes i qualsevol turista europeu, japonès o nord-americà té aquests diners per comprar la permissivitat. El perfil del turista abans era australià, però ara hi ha molt europeu del nord i nord-americà. D’espanyols hi ha un percentatge molt menor». Aquesta organització fa una tasca a Cambodja d’investigar continuadament al carrer, parlar amb els nens agredits perquè denunciïn la situació i amb la policia. Sobretot intenta protegir els nens.