Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Sa Majestat la Reina Sofía: «Els microcrèdits haurien de concedir-se amb caràcter general a tota la societat per millorar les seves condicions»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

16 / 07 / 2004
Sa Majestat la Reina Sofía: «Els microcrèdits haurien de concedir-se amb caràcter general a tota la societat per millorar les seves condicions»

La inauguració del Diàleg «Pobresa, microcrèdits i desenvolupament» ha obert les sessions de debat amb la idea que la concessió de recursos financers a les dones i als pobres de països en vies de desenvolupament millora la qualitat de vida d'aquestes persones perquè gestionen la seva economia, milloren la seva qualitat de vida perquè poden alimentar-se i vestir-se millor, portar els seus fills a l'escola i fins i tot a la universitat i aconseguir una autonomia sobre la seva vida i una autoestima més elevada.

Més informació de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

La sessió inaugural del Diàleg que se celebrarà entre el 15 i el 18 de juliol al Centre de Convencions del Recinte Fòrum, «Pobresa, microcrèdits i desenvolupament», ha reunit personalitats com Sa Majestat la Reina Sofía, el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, o el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall. En els seus discursos han posat sobre la taula el debat sobre els beneficis que aporten els microcrèdits a les persones pobres, principalment als països en vies de desenvolupament, i tots han coincidit en la necessitat de continuar amb aquesta iniciativa i incrementar els recursos que s’hi destinen.

Sa Majestat la Reina Sofía ha assegurat que els microcrèdits haurien de concedir-se amb caràcter general a tota la societat per millorar les condicions de les persones i les possibilitats de desenvolupar els seus negocis, que són una baula de la cadena. També ha explicat que aquesta iniciativa ha produït una revolució en les societats en què s'ha assentat pel canvi sociocultural que ha implicat i perquè ha fet que siguin les persones les protagonistes del canvi de les seves societats i les generadores d'un augment de l'autoestima i de la dignitat. Sa Majestat ha conclòs que els microcrèdits poden ajudar a aconseguir el desenvolupament.

Per la seva part, el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, ha assenyalat que els microcrèdits han anat cobrant una importància creixent als països en desenvolupament, i ha assegurat que Espanya els concedeix des del 1998 amb una aportació de 200 milions d’euros l'any.

En relació amb la millora que aquesta iniciativa produeix en les societats que la reben, Pasqual Maragall ha afirmat que «amb això es tracta d'estendre ponts entre dos mons que no es reconeixen: el món dels diners i el món de la necessitat. A través d'aquestes concessions financeres es trenquen les barreres entre el món dominat i el dominant». El president de la Generalitat ha recordat que l'individualisme és poc eficaç i que no s’ha de creure cegament en els resultats macroeconòmics com a indicadors de la felicitat, sinó que cal fomentar la sostenibilitat a través de la reducció de la pobresa.

Per la seva part, l'alcalde de Barcelona i president del Fòrum, Joan Clos, ha explicat que aquests recursos financers porten en funcionament des de fa 25 anys, i que van necessitar un canvi en la mentalitat de la societat perquè funcionessin. Clos ha insistit que «els microcrèdits no funcionen a totes les societats, doncs hi ha algunes en les quals les condicions del paradigma neoconservador no ho permeten i, per tant, impedeixen que es posi en marxa el cercle virtuós de l'economia».

La seva Altesa Real la Gran Duquessa María Teresa de Luxemburg, ha fet referència a la connexió existent entre els microcrèdits i la reducció de l'analfabetisme i la pobresa. En el seu discurs ha apuntat que un 21% de la població viu amb un dòlar al dia i que hi ha 1.000 milions d'analfabets al món. «A través dels microcrèdits es facilita la millora de la vida de les persones que els reben, ja que redueix desigualtats i permet que els fills dels beneficiaris accedeixin a l'escola i, posteriorment, a la universitat, amb la conseqüència d'aconseguir que accedeixin a professions com la de l'advocacia o la medicina».

També s'ha mostrat satisfeta per l'evolució positiva de les aportacions i de les reflexions que es fan sobre aquests recursos i com a exemples ha posat que el 2005 s'ha proclamat com l’Any Mundial dels Microcrèdits, que en l'última reunió del G-8 es va tractar aquest tema i que a Luxemburg a la taula rodona de març del 2003 es van reunir representants del Ministeri d'Economia i de Cooperació de Luxemburg amb ONG per reflexionar sobre aquest fenomen.