Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Juan Pablo de Laiglesia (AECI): «És perillós tenir excessives expectatives en els microcrèdits»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

19 / 07 / 2004
Juan Pablo de Laiglesia (AECI): «És perillós tenir excessives expectatives en els microcrèdits»

Aquest matí la directora dels Diàlegs del Fòrum, Mireia Belil, ha clausurat el Diàleg «Pobresa, microcrèdits i desenvolupament». La sessió de la cloenda ha comptat amb la participació del secretari general de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI), Juan Pablo de Laiglesia, i del director general de Planet Finance, Arnaud Ventura.

Més informació de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

El secretari general de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI), Juan Pablo de Laiglesia, ha explicat que la incorporació dels microfinançaments «ha comportat un canvi significatiu en la lluita contra la pobresa i el desenvolupament de les últimes dècades, tot i que encara queda molt a fer». En aquest sentit, De Laiglesia ha dit que «és perillós tenir excessives expectatives en aquest instrument». «La desil·lusió pot provocar que els donants no inverteixen, i això seria molt negatiu», ha afirmat el secretari general de l’AECI. Ha afegit també que cal crear un marc legal i permetre l’accés als drets civils, polítics i socials als països menys desenvolupats.

De Laiglesia ha explicat que «és necessari trobar una fórmula de gestió d’intercanvi entre les inversions i els estalvis per tal de reduir la vulnerabilitat i estabilitzar els fluxos dels petits inversors». De Laiglesia considera molt important la inclusió al sistema financer dels petits empresaris, «ja que fins ara hi han estat exclosos».

El secretari general de l’AECI ha explicat alguns dels avantatges que suposa la inversió en microempreses per als països en desenvolupament. En aquest sentit, ha dit que gràcies al préstecs molta gent ha pogut canviar de negoci, les dones han aconseguit més autoestima i ha augmentat la seva qualitat de vida en general. Per a un bon funcionament dels microcrèdits, De Laiglesia aposta perquè se’n faci un bon seguiment, així com una reducció del temps en les transaccions i la baixada de les taxes d’interès que pugui facilitar una millora en la gestió, la fiabilitat i la devolució dels préstecs.

De Laiglesia ha fet referència al sistema de microcrèdits que du a terme Espanya, del qual ha dit que compta amb 220 milions d’euros de vint-i-un prestadors. A més, ha dit que el nombre de destinataris és més de 300 mil, presents a setze països. «L’objectiu de la nostra intervenció és ajudar a consolidar l’oferta de crèdits estables i adequar-los al sistema de mercat», ha afegit. A més, el programa espanyol pretén «desenvolupar les activitats socials i econòmiques a través de la banca en les comunitats que ho necessitin i fer possible l’accés a les finances tot ajudant en el desenvolupament d’un teixit de microempreses sense distorsionar les condicions del mercat».

Per la seva part, el director general de Planet Finance, Arnaud Ventura, ha explicat que el sistema de microcrèdits arriba actualment a més de 60 milions de persones a través de 10.000 institucions que lluiten per la pobresa i el desenvolupament econòmic. «No obstant això, el potencial d’usuaris del microfinançament és de 500 milions de persones i encara ens queda molt per arribar a aquesta xifra», ha afegit Ventura.

Ventura ha explicat que en aquest procés s’ha d’involucrar tant el sector públic com el privat a través de fundacions privades i bancs que poden «captar recursos del mercat per recolzar els microcrèdits». Ventura ha explicat que en aquest procés és necessari el reconeixement internacional i ha afegit que un bon començament és que l’any 2005 sigui reconegut per les Nacions Unides com l’any de les microfinances. En aquest sentit, Ventura ha dit que «cal seguir pressionant les organitzacions internacionals, ja que el Banc Mundial només inverteix l’1% en microcrèdits i el Banc Europeu d’Inversió tan sols el 0,1%. Ventura considera important el recent recolzament de la Comissió Europea als microcrèdits.

La directora de Diàlegs del Fòrum, Mireia Belil, ha dit que «ens trobem en procés d’eliminar la pobresa l’any 2015» i ha precisat que les polítiques contra la pobresa han de tenir un caràcter multidimensional, i per això «cal assumir la responsabilitat de totes les organitzacions internacionals, locals i ciutadanes». Per a Belil «el microcrèdit és útil i representa una revolució cultural, i és especialment revolucionari en la lluita per la igualtat de la dona».

Belil ha proposat demanar als governs que recolzin i promoguin aquestes iniciatives i que posin els marcs legals per fer-ho. A més, ha afegit que «és necessari implicar els mitjans de comunicació i establir les bases de tots els participants per crear una agenda comuna per articular una estratègia efectiva».