Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El Festival Mundial de la Joventut aplegarà al Fòrum uns deu mil joves d'arreu del món

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

21 / 07 / 2004
El Festival Mundial de la Joventut aplegarà al Fòrum uns deu mil joves d'arreu del món

La tercera edició del Festival Mundial de la Joventut, que se celebrarà al Fòrum Barcelona 2004 entre els dies 8 i 14 d’agost, arrenca amb un gran èxit de participació. Quan encara resten divuit dies per a l’inici de l’esdeveniment, ja s’hi han inscrit un total de 9.489 joves procedents dels cinc continents. Una diversitat que ha estat possible gràcies al fons de solidaritat disposat per l’organització.

Més informació de Festival Mundial de la Joventut

Alícia Fernández, presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC); Fabián Mohedano, president del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), i Inés Giralt, directora del Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004, han intervingut en la presentació d’un esdeveniment que ha estat definit com un «espai de trobada dissenyat per a joves associats que posaran en comú les respectives iniciatives». «L’èxit de participació és deu a que ha estat la societat civil la que ha organitzat el Festival. Els joves d’arreu del món se’n senten protagonistes perquè han participat en la seva elaboració», ha remarcat Mohedano.

Així, el programa del Festival, que s’articula al voltant dels tres gran eixos del Fòrum –diversitat cultural, desenvolupament sostenible i condicions per a la pau– més un altre sobre la globalització, s’ha dissenyat amb la metodologia de la «graella en blanc». Des del passat mes d’octubre, associacions juvenils d’arreu del món, a través d’internet, han participat en l’elaboració de les 700 activitats que donaran forma a l’esdeveniment, en el qual hi seran representades un total de 300 entitats. «Seran set dies de compromís, reivindicació i diversió», ha anunciat Mohedano.

Per garantir la màxima diversitat possible en la procedència dels joves participants en el Festival, l’organització ha establert una quota d’inscripció solidària en la qual «els més rics subvencionen els de menys poder adquisitiu», ha explicat Giralt. Prenent com a referència l’índex de països desenvolupats, s’ha establert un preu –que, a més de donar dret a participar al Festival, també dóna dret a dormir i a menjar– de 200 euros per als joves dels països de la franja alta d’aquesta classificació, de 100 euros per als de la zona mitjana i de 25 euros per als de la baixa.

A més, s’ha instaurat un fons de solidaritat gràcies al qual s’ha aconseguit finançar el viatge de joves del Sàhara, Palestina, Guatemala o el Pacífic, entre d’altres zones del món significatives. «El fons ha tingut molt bona resposta en institucions i ajuntaments, molts dels quals n’hi han destinat el seus fons de cooperació», ha indicat Giralt. «Més de 100 joves vindran finançats total o parcialment pel fons de solidaritat», ha afegit, després de detallar que el 40% dels inscrits són europeus, el 26% del continent americà, el 21% africans –«un èxit rotund», segons la directora–, el 10% asiàtics i el 2% de països del Pacífic.

Els joves s’allotjaran a un campament que s’està instal·lant a la platja de la Nova Mar Bella, contigua al Recinte Fòrum, i que tindrà capacitat per a unes 8.000 persones. «Els joves –d’entre 16 i 35 anys– vénen aquí a participar i també a passar-s’ho bé. Durant les nits hi haurà festa i diversió i també organitzarem una festa final per al dia 14», ha assenyalat Mohedano. «Aquest Festival ha estat construït pels mateixos joves», ha recordat Giralt.

«Esperem que el Festival reforci la xarxa de cooperació del moviment associatiu mundial i que a partir d’ara els governs ens tinguin més en compte a l’hora de dissenyar les seves polítiques. Volem que tinguin clar quins són els organismes que representen la joventut», ha dit Giralt. «Volem que el Festival sigui un regal per a Barcelona i Catalunya i que esdevingui una magnífica eina perquè els joves puguin accedir al moviment associatiu», ha afegit Mohedano. La tercera edició del Festival Mundial de la Joventut pren el relleu als esdeveniments celebrats a Portugal el 1998 i a Panamà el 2001. Cadascun d’aquests festivals van aplegar uns 5.000 joves aproximadament.

El Festival de la Joventut està organitzat conjuntament pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Fòrum de les Cultures Barcelona 2004.