Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Àngel Castiñeira (CETC): «Cal trencar amb la visió fatalista sobre el tema del capital social i ètic»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

26 / 07 / 2004
Àngel Castiñeira (CETC): «Cal trencar amb la visió fatalista sobre el tema del capital social i ètic»

El Diàleg «La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social» ha quedat clausurat aquesta tarda de la mà d’Àngel Castiñeira, Eduard Vallory i Fran Ekiza.

Més informació de La riquesa ètica de les nacions

El director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) i professor d’ESADE, Àngel Castiñeira, ha estat l’encarregat de clausurar el Diàleg «La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social», del qual ha destacat que «el Fòrum ens ha permès donar valor a un diàleg que parlava de valors: del diàleg de valors hem passat al valor del diàleg». En aquest sentit, Castiñeira ha apuntat que «el tema dels valors no està resolt ni tancat; ens cal un compromís per plantejar aquest tema en l’àmbit nacional i internacional».

Castiñeira ha explicat que «cal trencar amb la visió fatalista sobre el tema del capital social i ètic». «Necessitem persones de referència, líders en tots els àmbits que encapçalin el treball per impulsar el tema del capital ètic», ha afegit. Castiñeira ha explicat que «el capital ètic es troba a tres tipus de societats: la justa, la decent i la que demana coresponsabilitat. Si els ciutadans exigeixen responsabilitats als sectors polítics, econòmics i les ONG, ells també ho han de ser».

En la sessió de clausura ha intervingut també el membre de Intermón Oxfam, Fran Ekiza, que ha explicat que l’element central que contemplen les ONG és determinar uns valors compartits en la teoria per tota la societat. En aquest sentit, Ekiza ha explicat que el problema està en «trobar pràctiques organitzatives que siguin fidels al nostre sistema de valors».

Ekiza ha fet referència al desig de transformació social de les ONG a partir dels propis valors. «No podem imposar certs valors», ha afegit. El membre d’Intermón Oxfam ha explicat que la seva organització ha de donar exemple no només en les seves actuacions a l’exterior sinó també internament. «Hem de ser coherents amb els nostres valors i posar-los en pràctica en la organització; és necessària una ètica interna i externa: si reclamem transparència a les empreses, nosaltres també hem de ser transparents», ha apuntat Ekiza.

Ekiza ha destacat la importància del diàleg i la cooperació per tal de ser més efectius en les actuacions que duen a terme: «Tot i que el procés sigui més lent, és més efectiu parlar amb totes les parts». En aquest sentit, Ekiza ha explicat que «no n’hi ha prou amb fer boicot a les empreses i denunciar les males pràctiques, sinó que hem d’ajudar aquestes empreses a treballar en transparència i confiança».

De la seva banda, el membre de la Comissió per al debat dels valors de Catalunya, Eduard Vallory, ha explicat que «així com hi ha hagut una transformació de la societat, també hi ha hagut un canvi de valors propiciat també per la lògica dels canvis en la nova societat de la informació». Vallory ha fet referència més a una evolució que no pas a un «canvi positiu o negatiu». En aquest sentit, ha explicat que «el pluralisme no impedeix trobar valors compartits, sinó que és en sí mateix un valor universal». Vallory ha enumerat algunes consideracions que cal tenir en compte a l’hora d’analitzar els valors d’una societat. Així, ha citat que «cal explicitar els valors, superar els fonamentalismes i el relativisme, potenciar el diàleg intergeneracional i respectar i escoltar l’altre».