Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Carmen Alborch, exministra de Cultura: «La por de la soledat és pitjor que la pròpia soledat»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

30 / 07 / 2004
Carmen Alborch, exministra de Cultura: «La por de la soledat és pitjor que la pròpia soledat»

Les «141 preguntes» del Fòrum (81): «Millor soles que mal acompanyades?» Per a la diputada i escriptora Carmen Alborch «és millor viure sola que “regular” acompanyada». Ha defensat les «relacions de qualitat» i ha reclamat «una educació de valors, ni exclusiva ni excloent, on tota la societat avanci cap a la igualtat i el respecte a la diversitat». Alborch s'ha mostrat totalment d'acord amb el projecte de llei de violència de gènere, ha recordat que «la cultura hegemònica ha hipervalorat les coses positives de la masculinitat» i ha subratllat que «totes les persones som éssers complets i tenim el mateix valor»

Més informació de les 141 preguntes - Millor soles que mal acompanyades?

Més informació de Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

Carmen Alborch (Castelló de Rugat, València, 1947), diputada, exministra de Cultura i escriptora, ha destacat avui a l'Escenari de la Haima que s’ha fet mala publicitat de l'amistat entre dones per dificultar-ne l'encontre: «Per treure'ns força i autoestima, ha insistit que el pitjor enemic d'una dona és una altra dona. Puc entendre la meva vida sense un xicot, però no la puc entendre sense les meves amigues», ha explicat.

Davant el nombrós públic que era avui als voltants de l'escenari, Alborch ha parlat de la necessitat de buscar l'autonomia personal, de trobar la llibertat que permeti escollir qualsevol model de vida: «Tenir al costat una persona que no t'entén aguditza el sentit de la soledat», ha afirmat. Després de defensar «les relacions de qualitat» i apuntar que «la por de la soledat és pitjor que la pròpia soledat», l’exministra de Cultura ha dit que les dones reivindiquen la paraula perquè durant molt temps no se les ha escoltat, però ha comentat que cal un silenci perquè puguin «escoltar-se i no atordir-se». També s'ha referit als matisos de la soledat: «No és igual la soledat d'una dona més gran que visqui amb pocs recursos econòmics a l'àrea metropolitana, que la soledat d'una dona jove, amb treball, que estigui envoltada per un context de relacions diàries». Ha assenyalat que, en qualsevol cas, tots som éssers complets, capaços de descobrir moltes coses si ens obrim a la curiositat. «Tots tenim el mateix valor», ha conclòs.

Carmen Alborch s'ha mostrat totalment d'acord amb el projecte de llei de violència de gènere. Ha manifestat que és el millor camí per solucionar el drama dels maltractaments a les dones i ha destacat que «aquest projecte abraça des de la prevenció fins a les estratègies per impedir que es compleixin les amenaces, i a més ofereix la possibilitat que les víctimes puguin reestructurar la seva vida». També ha valorat que el projecte es porti a terme escoltant tant a associacions de dones com a experts en diferents camps per recollir totes les opinions que puguin ajudar a combatre un problema que va molt més enllà dels casos particulars i que afecta la societat en general: «Els maltractaments reflecteixen la misogínia que, lamentablement, continua existint en la nostra societat».

Per corregir aquesta situació, ha reclamat «una educació de valors, ni exclusiva ni excloent, on tota la societat avanci cap a la igualtat i el respecte a la diversitat». «Cal que ens escoltem. A vegades tan sols caldria prestar un mica d'atenció per conèixer millor l'altre», ha assegurat. Carmen Alborch ha recordat que «la cultura hegemònica ha hipervalorat les coses positives de la masculinitat i ha devaluat les qualitats vinculades a les dones». Ha emfasitzat que les coses positives no han de ser patrimoni de cap dels dos sexes.

Quan li han preguntat sobre el paper polític que desenvolupa Ana Botella i la influència que pugui exercir sobre les dones, Carmen Alborch ha contestat que «als polítics i a les polítiques se’ls ha de jutjar pel comportament públic, pels compromisos i pels programes polítics». «Llocs a criticar em quedo amb Aznar», ha remarcat.

Carmen Alborch va estudiar Dret i va dirigir l'Institut Valencià d'Art Modern entre 1988 i 1993. Encara que milita en el PSOE des de fa tan sols un any, va ser ministra de Cultura entre 1993 i 1996, en l'últim govern de Felipe González. Entre altres guardons i reconeixements, ha rebut la Gran Cruz de Carlos III i el premi de Dones Progressistes. En la passada legislatura va presidir la Comissió de Control de RTVE al Congrés dels Diputats. Actualment és diputada per València i autora, entre altres obres, dels assaigs Solas i Dolentes.

La intervenció de Carmen Alborch s'emmarca en el context del diàleg «Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones», que se celebra del 29 al 31 de juliol. El Diàleg es basa en una idea principal: no és possible un món just ni el desenvolupament de societats democràtiques sense la participació de la meitat de la humanitat.