Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Jessica Nevo (Bat Shalom) Ha explicat que el mur de seguretat d'Israel perjudica seriosament les dones

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

30 / 07 / 2004
Jessica Nevo (Bat Shalom) Ha explicat que el mur de seguretat d'Israel perjudica seriosament les dones

La sessió «Dones construint la pau» ha analitzat el conflicte d’Israel i Palestina des del punt de vista de l’organització Bat Shalom que lluita pels drets de les dones

Més informació de Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

La membre de L’organització Bat Shalom, Jessica Nevo, ha parlat de la feina que duen a terme des d’aquesta organització a l’oest de Jerusalem «que simbolitza la unió i la divisió del poble palestí i israelita». Nevo ha explicat que l’organització col·labora amb una altra situada a l’est, que s’ha vist perjudicada per la construcció del mur de seguretat. Bat Shalom, ha dit Nevo, és una organització creada després de la segona intifada, ara fa tres anys, que vol establir ponts de diàleg entre les dues comunitats.

Nevo ha parlat de l’estratègia d’emergència que es duu a terme des de l’organització atès que el «mur crea una realitat d’apartheid». Nevo pensa que la construcció del mur afecta homes i dones per igual, però «afecta sobretot les famílies patriarcals que es basen únicament en els sous de l’home». A més, ha explicat que el mur no permet als joves estudiar i treballar i per tant «l’edat per casar-se disminueix cada vegada més i comporta menys llibertat per a les dones», i ha afegit que el mur dificulta l’accés de les dones als centres de salut i de refugi en el cas que siguin maltractades. «El mur destrueix el teixit social i els elements bàsics de solidaritat i cooperació entre pobles i famílies», ha remarcat.

Nevo ha explicat que des de l’organització s’intenten buscar alternatives a la justícia penal ja que aquest «escenari no ofereix opcions vàlides a les víctimes». Per tant, des de Bat Shalom «es pretén crear espais alternatius per aconseguir la curació i reconciliació després dels conflictes, que en aquest cas és un procés continu». En aquest sentit, ha apuntat que s’està avançant en aquesta línia perquè «existeixen esquerdes en la història oficial d’Israel». Nevo s’ha referit al fet que «els joves entre 16 i 17 anys han decidit no allistar-se a l’exèrcit i així desafiar el model del què és un heroi en la societat israelita. Malgrat patir judicis militars i ser boicotejats, hi ha molts joves que han canviat el seu discurs», ha afegit.

Nevo ha comentat altres projectes que duu a terme l’organització com ara la Comissió de la veritat i la reconciliació, que han pres exemple de l’Argentina i Sud-àfrica, en què l’intercanvi d’històries es fa entre víctimes i botxins. Encara que en molts casos aquests processos són criticats, a Sud-àfrica ha servit perquè 7.000 botxins expliquin la seva història i demanin perdó». A més, Nevo també s’ha referit al projecte Recordem una història diferent que pretén donar testimoni a totes les dones palestines que van viure la independència d’Israel l’any 1948, i també l’ajuda que s’ofereix als palestins en els check points.

Jessica Nevo ha explicat que la seva visió critica del conflicte és fruit «d’immigrar des de l’Argentina a Israel i per tant de la meva situació marginal en el país, que no s’ha vist influïda per la versió oficial i dominant de la història. La meva postura crítica és fruit d’un procés llarg i dolorós d’obrir els ulls, d’adonar-me d’allò invisible, d’aquella història que no coneixia, la història de Palestina». Des de la seva condició jueva, Nevo ha precisat que «si no hi ha una reconciliació narrativa, les diferents iniciatives de pau no tindran èxit. Cal una reconciliació amb el passat, un reconeixement dels crims i les injustícies».

A més de la migració a Israel, la postura crítica de la història també «és fruit de la dictadura militar que va patir el meu país: el control dels mitjans, el terror i l’amenaça m’ha fet més sensible a la ideologia militarista de la societat israelita». En aquest sentit, Nevo ha explicat que en molts casos «l’educació dels nens es basa en la ideologia militarista i per això no veuen l’altra part de la història»