Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Chantal Kanbiwa: «Si es vol acabar amb la violència s’han de canviar les relacions entre el nord i el sud»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

30 / 07 / 2004
Chantal Kanbiwa: «Si es vol acabar amb la violència s’han de canviar les relacions entre el nord i el sud»

El Fòrum Mundial de les Dones ha escenificat aquest matí un judici en el qual la violència ha estat declarada culpable.

Més informació del diàleg 'Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones'

Vídeo de la presentació del diàleg

La violència ha estat declarada culpable per un jurat popular que ha determinat que «el sistema capitalista i el patriarcat generen violència i que els màxims perjudicats són les dones, els nens i la gent gran». L’escenificació ha comptat amb la presència d’un tribunal, un jurat popular, advocats defensor i acusador i l’acusada, la violència, representada en una cadira buida.

Un cop l’acusada ha estat declarada culpable, el jutge ha dictaminat la seva condemna. Així, el jutge ha expressat que la violència domèstica és fruit «del model de dominació patriarcal que ha condemnat la societat a la divisió entre dominadors i dominades». Per al jutge, la humanitat ha lluitat «per aconseguir models ètics nacionals, democràtics i progressistes però ha acceptat el patriarcat i això és una incoherència profunda».

El màxim representant del patriarcat és el gènere masculí i per això el jutge l’ha condemnat a «lluitar per la llibertat, per la igualtat de les dones i per la fraternitat per tal que el gènere humà visqui en harmonia». En aquest sentit, el jutge ha dit que «el gènere masculí ha de refusar la pervivència patriarcal i col·laborar amb el moviment feminista, ha d’actuar activament contra la violència sexista, ha de tenir una actitud conciliadora en el lloc de treball, ha d’assumir les tasques domèstiques, ha de buscar models d’organització social basats en el respecte i ha de propiciar la lliure orientació sexual».

La presidenta del tribunal, Chantal Kanbiwa, ha apuntat que «si es vol acabar amb la violència s’han de canviar les relacions entre el Nord i el Sud. Que els països del Nord deixin de vendre armes al Sud, deixin d’explotar els recursos naturals del Sud i deixin de generar guerres en uns països molt minats per les malalties».

De la seva banda, la fiscal acusadora Lidia Santos ha explicat que «secularment la violència ha estat exercida contra les dones, tot i que afecta tot el món». Santos ha explicat que «cadascuna de les dones, refugiada, violada o maltractada, té nom i cognoms i representa un sofriment intens que estem decidits a eradicar».

Santos ha explicat que «la violència comporta exclusió, opressió i discriminació de les dones pel simple fet de ser-ho». La fiscal ha apuntat a la dominació de l’home en la societat patriarcal com la causa principal de la violència domèstica. «Si la dominació és natural per a aquells que defensen la societat patriarcal, com és que la humanitat lluita per la igualtat, la llibertat i la solidaritat?», s’ha qüestionat Santos.

Lidia Santos ha denunciat que «només fa quatre dies que s’han pres mesures al respecte, com el fet que les Nacions Unides declarin que els drets de les dones són també drets humans». En aquest sentit, Santos ha afirmat que «els crims han de ser perseguits amb contundència pels poder públics». A més, Santos ha acusat «l’espectacularització de les víctimes i la violència mentre no es qüestiona el paper de l’home i el masclisme».

L’advocat defensor, Javier Alonso, ha afegit que «caldria que hi hagués menys espectacle i més denúncia». A més, Alonso ha explicat que hi ha un excés de normes jurídiques però «fa falta activitat per part dels juristes i advocats». Alonso ha denunciat també la ineficàcia de les normes i les agències internacionals com l’OTAN i l’ONU.

Alonso ha defensat que «s’hauria de jutjar les persones i no la violència, caldria denunciar el patriarcat, el sistema econòmic que prima aquesta situació i tot tipus de terrorisme». Alonso ha explicat que «la violència està a tot arreu, està als nostres cors fruit de la por i la gelosia».