Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Marcela Lagarde: «El patriarcat es desmunta, es derrueix»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

30 / 07 / 2004
Marcela Lagarde: «El patriarcat es desmunta, es derrueix»

La diputada mexicana ha fet un recompte històric del patriarcat i ha dit que la gran traïció dels homes va ser la Revolució Francesa, ja que va excloure les dones del pacte democràtic.

Més informació del diàleg 'Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones'

Marcela Lagarde, diputada de Mèxic, ha dit en la seva intervenció d'avui al Fòrum Mundial de les Dones que «el patriarcat es desmunta, es derrueix» i ha assegurat que l'única manera de sortir del patriarcat és la lluita de les dones.

Segons les seves paraules a la sessió plenària «Homes i dones: com sortim del patriarcat?», «el primer no de les dones als altres, és el primer sí a elles mateixes». En aquest sentit ha assegurat que «els grans homes llibertaris, revolucionaris de la història universal també haguessin estat d'acord a transformar el món des del punt de vista del gènere».

La diputada mexicana ha apuntat que [les dones] «estem en contra de la violència contra les dones i per això no hem de maltractar mai una altra dona, no hem de colpejar mai una nena, no hem d’educar castigant les dones, no hem de denigrar mai el món femení encara que discrepem en algun punt, sinó per contra hem de valorar les aportacions civilitzadores de les dones, les seves contribucions a la convivència, a la trobada, a la solidaritat».

Per a ella, «la lluita contra el patriarcat va començar fa tres segles, quan es va produir la traïció dels homes del primer estat democràtic (la Revolució Francesa), ja que van excloure les dones del pacte democràtic per no considerar-les ciutadanes».

D'acord amb la seva opinió, les dones en la seva lluita per la igualtat, «necessitem tenir consciència de gènere, conèixer la història de les lluites per l'emancipació i l'alliberament i buscar altres dones i dialogar-hi, tenint en compte i respectant les diferències culturals».

Ha afegit en la seva intervenció que «bastant hem fet reeducant-los [els homes] en la convivència i molts són sords, segueixen sentint-se atacats quan plantegem una acció afirmativa de només el 30 per cent, només el 30 per cent i tot i així se senten agredits».

En aquesta sessió plenària també ha participat el músic espanyol Ramón J. Márquez (Ramoncín) per a qui «no es neix home o dona, es neix persona». D'acord amb les seves paraules, «el masclisme està perdut, perquè la dona és un ésser individual lliure per decidir i per tirar endavant, a la seva manera, el dolor, la felicitat, el plaer, la tristesa».

En esmentar els nous rols d'alguns homes en societats com l'espanyola, ha assegurat que «aquest nou home és el que havia d'haver estat sempre» i s'ha preguntat «què hagués estat dels homes al llarg de la història si haguessin hagut de rentar, planxar, cuinar, educar els fills...?» i ha culminat assegurant que llavors haguessin estat dones.

El Diàleg «Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones» culminarà el pròxim dia 31 al Fòrum de Barcelona.