Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Adli Daana, secretari general de l’International Palestinian Youth League: «L’acusació de corrupció de l’administració palestina és obra de la propaganda jueva»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

09 / 08 / 2004
Adli Daana, secretari general de l’International Palestinian Youth League: «L’acusació de corrupció de l’administració palestina és obra de la propaganda jueva»

Les «141 preguntes» del Fòrum (91): «Joves palestins i israelians: el mur ens està canviant la vida?» Al llarg de la seva intervenció, Adli Daana, secretari general de l'IPYL (International Palestinian Youth League), ha fet una condemna de la política israeliana a Palestina i ha insistit en el fet que l’Estat hebreu és un estat criminal i antidemocràtic que hauria de disculpar-se públicament pel que fa amb els palestins. Daana també ha mostrat la seva admiració pel Yasser Arafat i ha afirmat que les acusacions de corrupció de l’Administració palestina són el resultat de «la propaganda jueva».

Més informació de les 141 preguntes - Joves palestins i israelians: el mur ens està canviant la vida?

Més informació del Festival Mundial de la Joventut

Al llarg de tota la seva intervenció, el secretari general de l'IPYL (International Palestinian Youth League), Adli Daana, ha condemnat la política i la construcció del mur per part del govern israelià. Segons l’opinió de Daana, el mur «no té cap raó de ser perquè és il·legal, tal com s’ha reconegut internacionalment al Tribunal de l’Haia. El mur divideix el país, les famílies, la possibilitat de l’educació per als nens. El mur impedeix fer una vida normal als palestins i té greus conseqüències sobre la nostra economia. Amb el mur, 380.000 persones estan isolades». Daana, com a resposta a una intervenció del públic que es preguntava sobre l’ajuda que pot oferir la comunitat internacional per contribuir a solucionar el conflicte araboisraelià, ha demanat el boicot internacional a Israel i ha afirmat que «és una vergonya que la comunitat internacional accepti el que està fent Israel, que hauria de demanar disculpes públiques pel que està fent als palestins».

Tot i que algunes intervencions del públic han exposat les pròpies limitacions de la societat palestina per superar el problema del terrorisme i la manca d’assistència als joves palestins per part de les autoritats, Daana ha insistit a acusar Israel dels problemes de Palestina.

Segons Daana, un relleu en la direcció de la política palestina no contribuiria a solucionar el problema en el Pròxim Orient perquè és Israel el culpable de la construcció del mur i de la persecució dels palestins. Daana ha recordat que «Arafat és un líder democràtic que ha estat elegit lliurament pel seu poble». I ha afegit: «No acceptarem que ningú des de fora ens digui qui ens ha de governar, ni els Estats Units ni la propaganda jueva. No canviarem el nostre líder a qualsevol preu». En la mateixa línia ha afirmat que és Israel, precisament, «qui no deixa que se celebrin unes noves eleccions a Palestina. Si fos així, probablement es canviaria a Arafat», tot i que Daana s’ha apressat a mostrar el seu respecte i admiració pel rais palestí.

Daana ha afirmat que «treballar per la pau a Palestina és un gran repte» i s’ha preguntat «com es pot treballar per la pau amb el mur que estan construint al teu costat, amb els tancs a la porta de casa teva. No és fàcil aconseguir la pau en aquestes condicions».

Daana creu que el mur que està construint el govern de Sharon divideix el poble palestí en tres aspectes: mentalment, físicament i econòmicament. Pel que fa a l’economia, el mur impedeix que el 70% dels palestins, que es dedica a l’agricultura, pugui continuar amb aquesta activitat. Físicament, no permet la lliure circulació dels palestins, especialment dels joves. Per creuar el mur cal una autorització que expedeix l’exèrcit hebreu, ha explicat Daana, i el 90% de les sol·licituds són denegades. Psicològicament, el mur està provocant «la depressió i la isolació dels palestins». Segons un estudi de la pròpia International Palestinian Youth League, el 90% de les pàgines d’internet visitades pels joves palestins als cibercafès de la ciutat d’Hebron són pàgines sobre com emigrar a l’estranger, especialment a països com ara Canadà, Suècia o Austràlia.

Una intervenció del públic ha lamentat la manca d’un representant de les organitzacions juvenils d’Israel en la sessió d’avui de les «141 preguntes». «He esperat tot el dia per venir a participar en aquest espai de diàleg i em trobo que aquí només s’estan explicant els fets des d’un punt de vista parcial». Daana, que s’ha negat a comentar aquesta intervenció del públic, ha responsabilitzat l’organització del Fòrum per la manca d’un interlocutor israelià. Francesc Cruanyes, moderador de la sessió, ha aclarit que en la trobada de joves que s’està realitzant durant aquests dies al Fòrum no hi ha presència d’organitzacions juvenils procedents d’Israel, la qual cosa ha impossibilitat la seva participació en l’espai de les «141 preguntes». Cruanyes ha recordat, tanmateix, que l’Escenari de la Haima ha acollit altres sessions en què sí ha estat possible dialogar amb representants d’ambdues comunitats, com ara la del passat 26 de juny, en què es van tractar els anomenats «acords de pau de Ginebra»