Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Santiago Castellà, doctor en dret: «Organitzem una revolució il·lustrada i lliurepensadora per construir una república mundial»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

09 / 08 / 2004
Santiago Castellà, doctor en dret: «Organitzem una revolució il·lustrada i lliurepensadora per construir una república mundial»

El doctor en dret i degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, ha demanat la creació d’un govern mundial, una globalització política en què prevalgui la solidaritat com a valor essencial en les relacions entre països

Més informació del Festival Mundial de la Joventut

Santiago Castellà, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, ha fet una crida per «organitzar una revolució il·lustrada i lliurepensadora per construir una república mundial». En la ponència, que ell ja va anticipar que seria «especialment provocadora perquè defensa un altre tipus de globalització», el professor de dret internacional ha fet un recorregut històric per la modernitat i ha arribat a la conclusió de les causes del model actual de societat mundial.

D’acord amb la seva opinió, «el subdesenvolupament no és conjuntural i les veritables causes es troben en el model productiu i de distribució del món, en què a vegades les regles són tan subtils que es mantenen camuflades».

«Tres gran fal·làcies sostenen el model mundial d’avui dia», ha explicat el professor Castellà, i és que «cap país no destina el 0,7% del pressupost per l’ajuda al desenvolupament: el que ofereixen els països rics no són ajudes sinó crèdits que generen deutes, i la majoria dels crèdits estan condicionats. Pel que fa a això, ha assegurat que una gran part de l’ajuda oficial al desenvolupament del govern espanyol prové de la venta d’armes.

En la intervenció que ha fet en el marc del Festival Mundial de la Joventut, Castellà ha comentat que en el sistema de Nacions Unides, malgrat totes les limitacions, el Consell de Seguretat, podria aprovar una resolució de compliment obligatori que forcés els països a destinar el 0,7% del pressupost al desenvolupament i, així, evitar, un empitjorament de la pobresa. En fer referència a la potestat del Consell de Seguretat per intervenir en casos d’amenaça a la pau mundial, s’ha preguntat si «és que el subdesenvolupament no és perillós, no és font de conflictes, no comporta fam, terrorisme, migracions i altres condicions que posen en perill la pau i la seguretat internacionals?».

Segons el professor Castellà, «actualment la solidaritat dels països rics amb els països pobres és una gran mentida, una excusa ideològica per mantenir la dominació dels poderosos».

El diàleg «Festival Mundial de la Joventut», que aquest matí ha començat les sessions de treball, s’inaugurarà oficialment avui a la tarda a l’Auditori de l’Edifici Fòrum.