Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > La Conferència Mundial del Voluntariat demana més presència de les entitats en la presa de decisions

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

17 / 08 / 2004
La Conferència Mundial del Voluntariat demana més presència de les entitats en la presa de decisions

La Conferència Mundial del Voluntariat, que tindrà lloc entre el 17 i el 21 d'agost, s'ha marcat com a objectiu conscienciar els sectors públic i privat i el mateix teixit associatiu de la importància d'aquest moviment. El Diàleg, en què participaran 1.500 persones de 42 països, culminarà amb un informe final dirigit a aquests tres agents socials.

Més informació de 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Video Vídeo

Els voluntaris de tot el món han de fer sentir la seva veu. Així ho ha afirmat aquest matí Assumpció Vilà, presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS), durant la presentació de la 18a Conferència Mundial del Voluntariat, que se celebra en el marc del Fòrum 2004 des de demà i fins a dissabte que ve, 21 d'agost. Vilà ha subratllat que “hem de fer-nos sentir” i “raonar, dialogar i expressar la nostra opinió”. En aquest sentit, la presidenta de la federació s'ha mostrat partidària que es tingui en compte l'opinió de les organitzacions de voluntaris “participant fins i tot en les lleis del país que afectin la societat civil, ja que nosaltres coneixem de primera mà els problemes de les capes més marginades”.

A més d’Assumpció Vilà, també han participat en la presentació d'aquesta conferència Liz Burns, presidenta de la International Association for Volunteer Effort (IAVE), i Judith Cobeña, directora d'aquest Diàleg.

La Conferència Mundial del Voluntariat, que comptarà amb la presència d'uns 1.500 participants procedents de 42 països, està estructurada en tres sessions plenàries, que tindran lloc a l'Auditori de l'Edifici Fòrum, i sessions paral·leles al Centre de Convencions. L'objectiu és que “aquestes tres veus de gent que pensa i repensa com és el món donin idees des de la seva pròpia realitat i vivència, i donin pautes i les deixen a la platea per després continuar treballant”, ha assegurat Judith Cobeña.

A més de les sessions, es desenvoluparan prop de vuitanta tallers “per intercanviar maneres de fer i eines”. A més de les sessions plenàries i paral·leles, aquesta 18 Conferència també compta amb activitats associades dins del Recinte Fòrum (La Fira, 141 preguntes per a 141 nits i a l’Speaker's Corner).

A judici de la directora de la Conferència, “les persones importants d'aquest planeta són aquells que donen part de les seves idees i experiències perquè sí”. Actualment, hi ha milions de persones implicades en accions de voluntariat. Segons la presidenta de la IAVE, el voluntariat “és un moviment que pren moltes formes, independentment de la comunitat, l'edat o el nivell social de les persones”. A Catalunya, segons dades de la federació catalana, el 10% de la població ha estat voluntari en alguna o una altra ocasió, un percentatge encara llunyà dels Estats Units o del Regne Unit, on aquest moviment assoleix el 50% de la població.

Per part seva, la presidenta de l’FCVS ha agregat que “la pobresa ha canviat de mans i les entitats han hagut d'estar atentes i acoblar-se per cobrir aquestes noves necessitats”. La immigració, les presons, la salut, la infància i la vellesa són, avui dia, els principals objectius de l'activitat del voluntariat.

Al final del Diàleg, les associacions presentaran un informe final destinat a les administracions públiques nacionals i internacionals, al mateix sector associatiu i a la iniciativa privada amb el objectiu d’“implicar aquests tres actors socials importants per a una societat més justa, sostenible i en pau”, ha remarcat la directora de la conferència.

Judith Cobeña ha denunciat, així mateix, l'escassetat de mitjans econòmics que han d'afrontar moltes vegades les associacions de voluntariat. “No ha estat fàcil tant amb governs progressistes com conservadors”, si bé ha reconegut que l'actual executiu ha respectat els compromisos adquirits amb anterioritat. A això s'uneix que “el món de l'empresa s'està implicant cada vegada més, no sols amb diners, sinó amb diferents accions: donant els seus productes o posant a disposició els seus empleats”, ha indicat Assumpció Vilà. Per aquest motiu, “les entitats hem de treballar des de la transparència, l'eficàcia i la qualitat”, ha ressaltat.