Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Aurora Sánchez, periodista i escriptora: «Fer una abraçada a qui ho necessita ja és contribuir als drets humans»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

18 / 08 / 2004
Aurora Sánchez, periodista i escriptora: «Fer una abraçada a qui ho necessita ja és contribuir als drets humans»

Les «141 preguntes» del Fòrum (100): «De quina cultura emanen els drets humans? Podem generalitzar-los?» Aurora Sánchez Nadal, periodista i escriptora nicaragüenca, ha manifestat que difícilment es podrà parlar de drets humans mentre els nens hagin de treballar per subsistir. Dona que ha patit l'assassinat d'un fill de vint anys durant la dictadura argentina, demana «una major sensibilització cap als drets humans, no només de vuit a cinc». Convençuda defensora de les polítiques que permetin una millor distribució de la riquesa i contrària «al govern corrupte» que ostenta el poder a Nicaragua, manté que val la pena lluitar per un món millor: «Nosaltres no ho veurem, però no ens hem deixar caure, sigui la lluita que sigui»

Més informació de les 141 preguntes - De quina cultura emanen els drets humans? Podem generalitzar-los?

Més informació de 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Aurora Sánchez, periodista i escriptora, ha destacat a l'Escenari de la Haima que els nens han de jugar, estudiar, estimar, però mai treballar: «Cal pressionar els governs perquè generin llocs de treball amb salaris dignes i aconseguir així que els nens no es vegin en l'obligació de treballar per subsistir». Ha reflexionat que es podrà parlar ben poc de drets humans mentre hi hagi nens de cinc anys que asseguren que el dia més feliç de la seva vida «va ser quan van menjar pollastre podrit». Després de denunciar que desenes de milers de nens moren cada dia per culpa de la fam, ha reclamat que es posin en marxa una sèrie de polítiques que permetin una millor distribució de la riquesa: «Com poden guanyar tant diners alguns esportistes? Per què són milionaris quan els científics que investiguen i busquen vacunes que beneficiïn la humanitat no ho són?», ha conclòs.

Dona que ha patit l'assassinat d'un fill durant la dictadura argentina —«després de quinze anys, en fa tres que van trobar el seu cadàver en una fossa comuna»—, entén que tan sols qui ha viscut de prop la vulneració dels drets humans pot fer-se càrrec del que això realment significa. Amb tot, pensa que és possible la sensibilització efectiva dels altres «sempre que no sigui només de vuit a cinc i, a partir d'allà, cedir als condicionants de la vida burgesa».

La periodista i escriptora nicaragüenca ha comentat que «fer una abraçada a qui ho necessita ja és contribuir als drets humans», i s’ha mostrat perplexa cap als que pretenen donar un cop de mà al necessitat sense tenir-ne en compte les carències més greus: «Després d’un huracà no pots proposar ajuda psicològica a qui s'ha quedat sense casa, sense mitjans per menjar. Primer cal resoldre’n les necessitats bàsiques i després ocupar-se del suport psicològic». En un context semblant, i per il·lustrar les diferències que separen una societat rica d'una altra que és pobra, ha explicat l’experiència que va tenir en un congrés celebrat el 1987 a Alemanya, quan «es va discutir sobre sostenidors», mentre que a Nicaragua es tractava d'evitar que morissin més joves a la guerra, que hi hagués proveïment de menjar i que hi arribessin medecines.

Pel que fa a la realitat del seu país, Aurora Sánchez ha lamentat que «de ser el melic d'Amèrica, hagi passat a ser la rebotiga d'Amèrica». Ha denunciat «el govern corrupte» que ostenta el poder a Nicaragua i s'ha preguntat «com és possible que l'alcalde de Managua guanyi més diners que el de Miami». Encara en el capítol de crítiques, ha recordat que el seu país «després de deslliurar-se de l'analfabetisme i de la dictadura, s’ha convertit en més analfabet que abans».

Malgrat tot, manté que val la pena lluitar per un món millor: «Nosaltres no ho veurem, però no ens hem de deixar caure, sigui la lluita que sigui».