Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > L’acte d’inauguració de la Conferència Mundial del Voluntariat apel·la a l’oportunitat única que significa la trobada

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

18 / 08 / 2004
L’acte d’inauguració de la Conferència Mundial del Voluntariat apel·la a l’oportunitat única que significa la trobada

Assumpció Vilà, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social; Núria Carrera, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Liz Burns, presidenta de l’IAVE (Associació Internacional del Voluntariat); Amparo Valcarce, secretària d’estat de Serveis Socials del Ministeri de Treball i Afers Socials, i Anna Simó, consellera de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya han intervingut en l’acte d’inauguració de la 18a Conferència Mundial del Voluntariat que ha tingut lloc a l’Auditori de l’Edifici Fòrum

Més informació de 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Assumpció Vilà ha afirmat en el seu discurs que «els voluntaris som els VIP de la societat, el motor de canvi per a un món millor» i ha subratllat que «amb aquesta conferència hi haurà un abans i un després» per demanar la participació dels 1.500 assistents d’arreu del món a la trobada. «Ha de ser una conferència participativa, amb molta participació i diàleg per arribar a conclusions. Els voluntaris no hem de callar perquè coneixem i toquem les mancances dels ciutadans», ha afegit.

Núria Carrera ha dit en la seva intervenció que «el voluntariat representa la solidaritat, la cooperació, la cohesió social i la voluntat de justícia social i que és la fórmula per aprofundir en la democràcia participativa incidint en les polítiques públiques per ser més a prop de la gent». La tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i diputada de l’àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona ha assenyalat que el voluntariat ofereix «la possibilitat òptima de gaudir dels drets de les persones en les millors condicions».

Liz Burns ha recordat que sense els 15.000 voluntaris d’Atenes no hi hauria Jocs Olímpics i ha definit el voluntariat com a «pedra angular de la societat civil i la democràcia». La responsable de l’IAVE, que en el decurs de la intervenció ha homenatjat una històrica del voluntariat, ha remarcat que aquest és el primer cop que la conferència es desenvolupa en un marc com el Fòrum Barcelona 2004 i ha animat els assistents a conèixer l’oferta cultural de l’esdeveniment.

Amparo Valcarce ha lloat el paper dels voluntaris en els esdeveniments de l’atemptat terrorista de l’11-M a Madrid. «No tan sols van donar un magnífic exemple de solidaritat: van ser una peça importantíssima per pal·liar el dolor», ha dit. La secretària d’estat ha afirmat que els voluntaris, «complement de l’estat i el mercat, són els grans protagonistes del món contemporani» i ha insistit en el compromís del Govern central de facilitar polítiques d’impuls del voluntariat per tal que aquest moviment esdevingui «ferm, eficaç i fort». En aquest sentit ha anunciat un increment del finançament de les entitats dedicades al voluntariat en el marc del «fort compromís» de l’executiu espanyol en la «promoció del voluntariat i les ONG que l’impulsen».

Finalment, Anna Simó ha qualificat la conferència d’oportunitat única «per apropar-nos a la justícia i cohesió social que desitgem». La consellera de Benestar i Família ha recordat que durant molt de temps el voluntariat ha substituït les administracions, que ara han de donar a conèixer i promoure aquest moviment fomentant la participació i millorant la transparència de les entitats que s’hi dediquen. Així, s’ha referit a la creació del futur Consell Català del Voluntariat amb el qual es pretén «incorporar-nos amb força a les xarxes de voluntariat internacional». A Catalunya hi ha unes 1.700 entitats d’acció voluntària que agrupen unes 250.000 persones. Segons dades de l’any 2002, el 2,5% dels ciutadans de Barcelona estan vinculats al voluntariat.