Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els espais lingüístics francòfon, hispà i lusità preparen un pla d’acció a favor de la diversitat cultural

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

24 / 08 / 2004
Els espais lingüístics francòfon, hispà i lusità preparen un pla d’acció a favor de la diversitat cultural

Responsables dels espais lingüístics de la francofonia, la hispanofonia i la lusifonia preparen a Barcelona un pla d’acció amb la intenció d’impulsar la diversitat cultural. Aquesta reunió forma part de la jornada «Nous espais neoculturals en la mundialització», prèvia al diàleg «Drets culturals i desenvolupament humà», que tindrà lloc al Fòrum entre demà dimarts i el proper divendres 27 d’agost

Més informació de Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

Responsables de les organitzacions internacionals que representen els espais lingüístics francòfon, hispà i lusità continuen avui la reunió que van començar ahir al Fòrum Barcelona 2004 amb l’objectiu d’establir un pla d’acció per intentar crear «una política de pluralisme cultural amb una dimensió més activa», ha assenyalat aquest migdia Abdou Diouf, secretari general de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), en la presentació del diàleg «Drets culturals i desenvolupament humà».

L’objectiu és impulsar un fòrum permanent sobre pluralisme cultural, «no per fomentar les identitats gueto, sinó les identitats obertes i positives, i posar èmfasi en el pluralisme cultural». Aquest fòrum virtual serà «independent, sense inhibicions ni bloquejos institucionals i permetrà una llibertat total per desenvolupar propostes» que es dirigiran a organitzacions internacionals de caràcter polític, socioeconòmic, professionals i culturals per tal de fomentar aquest pluralisme cultural.

Aquesta és una de les idees que han sorgit de la jornada prèvia al diàleg «Drets humans i desenvolupament cultural», que s’iniciarà demà al Centre de Convencions del Recinte Fòrum. La conferència prèvia, «Nous espais neoculturals en la mundialització», forma part de la línia de treball de Tres Espais Lingüístics, l’entitat formada per la francofonia, la hispanofonia i la lusifonia. En aquest organisme cooperen l’Organización de Estados Iberoamericanos para la Educación, la Ciencia y la Cultura (OEI), l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), la Comunidade dos Países de Lingua Portuguesa (FPLP) i la Unión Latina (UL).

Aquest fòrum de caràcter permanent encara es troba en una fase d’identificació de temes sobre «els quals obrir-ne un debat, donar-ne opinions i demanar reaccions», ha indicat Francisco Piñon, secretari general de l’OEI. Piñon ha afegit que l’objectiu és portar a terme una «defensa, respecte i afirmació de la diversitat cultural per preservar formes democràtiques que no siguin homogènies, sinó de diàleg i respecte a la diversitat de les cultures».

José Tadeu Soares, secretari executiu adjunt de la CPLP, ha indicat que «la globalització és un fet i és bona o dolenta segons la manera que la utilitzem», i ha advocat per tal que la preservació del patrimoni cultural no representi una política proteccionista similar a la que es porta a terme en sectors industrials. En aquest sentit, Bernardino Osio, secretari general d’UL, ha afirmat que «en aquesta època de globalització, que ja és un punt sense retorn, cal preparar els instruments per salvar la nostra diversitat». UL treballa en el camp de l’aprenentatge de les llengües neollatines, de la terminologia i en els països pobres o en conflicte, en què «la primera víctima és la cultura», ha afegit.

Aquest fòrum permanent serà, juntament amb la convenció que discuteix la UNESCO sobre diversitat cultural, «dues bases per fomentar la diversitat i el pluralisme cultural, amb la qual cosa la globalització serà més comprensiva i equitativa. És un projecte difícil, però continuarem endavant amb aquesta idea, vital per a tota la humanitat», ha afirmat el secretari general de l’OIF.

El diàleg «Drets culturals i desenvolupament humà» que s’inicia demà té com a objectius, segons Ramons Cusialls, director de la Fundación Interarts, organitzadors de l’esdeveniment, «contribuir al dret de participar en la vida cultural, identificar els indicadors de l’aportació de la cultura al desenvolupament humà i elaborar un pla d’acció que afavoreixi el desenvolupament d’una plataforma social a favor de la cultura». El director d’Interarts ha coincidit amb Tadeu Soares en què la convenció de la UNESCO «haurà de preservar els drets culturals, però no d’una manera proteccionista».