Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Sydney Bartley, director de Cultura del Ministeri D'educació, Joventut i Cultura de Jamaica: «Per mitjà de la voluntat cultural podem suprimir ignoràncies i aconseguir un món més harmònic»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

27 / 08 / 2004
Sydney Bartley, director de Cultura del Ministeri D'educació, Joventut i Cultura de Jamaica: «Per mitjà de la voluntat cultural podem suprimir ignoràncies i aconseguir un món més harmònic»

Les «141 preguntes» del Fòrum (109): «Diferents cultures podem arribar a entendre'ns?» Sydney Bartley, director de Cultura de Jamaica, ha respost que l'entesa és possible des de l'acceptació. Ha insistit en la necessitat de conèixer la història per comprendre que la cultura actual forma part d'un procés en construcció permanent: «Sóc 100% jamaicà, i això vol dir que sóc una barreja de moltes coses. Els espanyols van ser 200 anys a Jamaica. Sóc part de vostès», ha raonat. En el transcurs de la intervenció, Bartley ha assegurat que «la humanitat comparteix els mateixos valors universals», i que «les cultures segueixen endavant amb les religions o sense»

Més informació de les 141 preguntes - Diferents cultures podem arribar a entendre'ns?

Més informació de Drets culturals i desenvolupament humà

El director de Cultura del Ministeri d'Educació, Joventut i Cultura de Jamaica, Sydney Bartley, ha destacat a l'Escenari de la Haima que l'educació és un element definitiu per aconseguir que el diàleg intercultural es basi en l'acceptació i no en la simple tolerància, «un concepte que implica condescendència». Ha apel·lat al saber per fugir de certs estereotips i ha subratllat que l'entesa entre les diferents cultures exigeix responsabilitats individuals: «Què és el que ensenyarem als nostres fills? Que són només europeus? Que són només espanyols? Per mitjà de la voluntat cultural podem suprimir ignoràncies i aconseguir un món més harmònic», ha conclòs.

«Sóc 100% jamaicà, i això vol dir que sóc una barreja de moltes coses. Els espanyols van ser 200 anys a Jamaica. Sóc part de vostès». Sydney Bartley ha assegurat que el coneixement de la història possibilita el diàleg cultural: «Els europeus que van marxar amb fins colonitzadors van pensar que només tornarien amb or i plata, però també es van emportar persones que vivien en aquelles regions llunyanes. Vostès pensen i diuen coses que no són originalment europees. Al carib som mestissos. Els europeus també ho són».

Ha parlat de cultura com a forma de resistència o com a arma de supervivència per argumentar que les persones, fins i tot en condicions d'esclavitud, no perden mai les arrels. Per al director de Cultura de Jamaica, tots formem part d'un procés dinàmic, en contínua construcció: «No som una sola identitat. Prenc te anglès, m'agrada el curri indi i el menjar xinès, parlo espanyol i ballo a l'estil africà».

Bartley ha assegurat que «la humanitat comparteix els mateixos valors universals», i que les religions formen només una part de les cultures. Després d’assenyalar que algunes «imposen valors molt rígids i discriminatoris», ha precisat que «les cultures segueixen endavant amb les religions o sense».

Abans de finalitzar recordant la lletra d'una cançó de Bob Marley en què es repeteix «allibereu les vostres ments», Sydney Bartley, que al llarg de la intervenció també s'ha referit a diversos autors del Segle d'Or espanyol, ha insistit en la necessitat de mantenir en activitat constant els canals de comunicació intercultural i ha lamentat que molts joves no tinguin l'oportunitat de rebre dels seus pares els valors que abans es transmetien de generació en generació: «El problema resideix en el fet que avui tot el món treballa i ningú no disposa de temps».

Com a director de Cultura del Ministeri d'Educació, Joventut i Cultura de Jamaica, Sydney Bartley és responsable de formular, seguir i implementar polítiques culturals i de liderar processos que converteixin els programes i les polítiques de desenvolupament cultural en oportunitats d'expressió cultural, de promoció de la diversitat cultural, de realització dels valors econòmics i socials de la cultura i d'una millor qualitat de vida per als jamaicans. Bartley també exerceix la representació de Jamaica dins del grup de treball sobre Diversitat Cultural i Globalització de la INCP (International Network of Cultural Policies).