Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Manuel Marín, president del Congrés dels Diputats: És fàcil gestionar la unanimitat, la diversitat no

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

06 / 09 / 2004
Manuel Marín, president del Congrés dels Diputats: És fàcil gestionar la unanimitat, la diversitat no

Els participants en la cloenda del Diàleg «Moviments humans i immigració» han destacat la importància estratègica de donar resposta als reptes que planteja el fet migratori en la nostra societat. En l’acte han participat, entre d’altres, el president del Congrés dels Diputats, Manuel Marín, el conseller en cap i president en funcions de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, i l’alcalde de Barcelona i president del Fòrum, Joan Clos.

Més informació de Moviments humans i immigració

Clos, Bargalló i Marín han coincidit a destacar l’oportunitat que ofereix el Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004 per aprofundir sobre una de les realitats més colpidores de la societat actual. El president del Congrés dels Diputats i excomissari europeu, Manuel Marín, ha afirmat que és necessari que les institucions públiques trobin un «vehicle perquè ens puguem entendre i gestionar correctament la diversitat» perquè «gestionar la unanimitat és fàcil, però gestionar la diversitat no».

El conseller en cap i president en funcions de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, ha compartit amb els participants en la cloenda del Diàleg la seva visió del país com a terra d’acollida d’immigrants alhora que d’emigrants. «Catalunya sap el que significa la riquesa del moviment humà, ja sigui per pròpia voluntat o per necessitat. El nostre país és divers i volem mantenir aquesta diversitat. La multiculturalitat suposa un aprofundiment democràtic». Bargalló ha afegit que el govern català està invertint en l’acollida dels nouvinguts perquè «no només és invertir en present sinó en futur», i ha afegit que enguany la Generalitat ha posat en marxa un pla d’acció específic per als nous escolars de famílies immigrants.

Joan Clos ha afirmat que «hem d’estar preparats per als reptes polítics, socials i morals del fet migratori» i ha afegit que «es tracta més d’una actitud que no pas d’un model determinat». Clos ha volgut aportar tres reflexions de cara al futur. En primer lloc, Clos ha defensat que la immigració no és una amenaça: «La diversitat i la identitat no estan confrontades». Tanmateix, ha dit l’alcalde de Barcelona i president del Fòrum, «tenim facilitat per compenetrar-nos amb la nostra pròpia identitat i la nostra cultura, però no amb la diversitat. La diversitat és pràcticament un valor contra natura; aquest reconeixement no és innat, hem de fer l’esforç de creure en la diversitat». En segon lloc, Clos ha posat de manifest la paradoxa política que planteja la immigració per les opcions polítiques de dreta i d’esquerra. I per últim, Clos ha reflexionat sobre la dimensió econòmica del fet migratori i ha desitjat que el Diàleg «Del Consens de Washington a una nova governança global», que se celebrarà properament, serveixi per aprofundir en aquesta realitat.

D’altra banda, Jan Karlsson, copresident de la Comissió Global sobre Migracions Internacionals, ha posat de manifest la paradoxa dels científics de totes les procedències que viatgen arreu del món per continuar la seva formació i compartir els seus coneixements i no són considerats immigrants, mentre que els treballadors no qualificats sí que ho són. «La diversitat no només s’ha d’acceptar, ens l’hem de creure, hem de ser conscients que és un valor en sí i un dels elements més dinàmics de la nostra societat», ha afirmat. Karlsson, que ha destacat la qualitat de les aportacions que han fet els participants en el Diàleg, ha recordat el títol de l’emblemàtica obra de George Orwell, Homage to Catalonia, per mostrar el seu agraïment al Fòrum i als organitzadors del congrés per fer possible una trobada «que és més necessària que mai».