Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Eduardo Suplicy, senador laborista brasiler: «L’establiment de la renta bàsica serà possible si tots hi creiem»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

20 / 09 / 2004
Eduardo Suplicy, senador laborista brasiler: «L’establiment de la renta bàsica serà possible si tots hi creiem»

Les 141 preguntes del Fòrum (134): «Què li falta a Porto Alegre per tal que un altre món sigui possible?» El sociòleg portuguès Boaventura de Sousa Santos, professor de la Universitat de Coïmbra, i el senador brasiler Eduardo Suplicy han coincidit a destacar que Porto Alegre és un lloc de trobada del moviments d’emancipació de tots els continents. Tots dos han afirmat que Porto Alegre és una proposta per unir esforços i canviar el món. «No es tracta d’una revolució ni d’un reformisme. És un moviment lent i modest», ha afirmat el sociòleg portuguès De Sousa. Finalment, el senador ha convidat tots els visitants que participaven en l’espai a cantar l’emblemàtica cançó de Bob Dylan «Blowin' In The Wind», amb la qual s’ha acabat la sessió d’avui

Més informació de les 141 preguntes - Què li falta a Portoalegre per a què un altre món sigui possible?

Més informació de Drets humans, necessitats emergents i nous compromisos

El sociòleg Boaventura de Sousa, un dels principals impulsors del Fòrum Social Mundial, ha defensat que Porto Alegre «té una idea —l’alternativa a la globalització neoliberal—, però li falta la manera d’articular-la i fer-la realitat». Segons De Sousa, fa algunes dècades ni tan sols era possible tenir la idea de l’alternativa. «Actualment es produeix un fenomen políticament nou, però encara manca una forma organitzativa determinada. Històricament, la lluita ha estat nacional i local, però mai no s’ha produït a escala internacional.» De Sousa ha recordat, a més, que «la Carta de Principis de Porto Alegre diu que la lluita ha de ser pacífica».

Tant De Sousa com Suplicy han explicat que Porto Alegre és un moviment social plural i divers, un dels reptes del qual és la manera d’articular-lo sense caure en la jerarquització. «És la manifestació d’una globalització alternativa que es pot fer des de baix», ha afirmat el sociòleg portuguès.

Per a De Sousa el Fòrum Social Mundial contribueix a crear «un horitzó postcapitalista més ampli. Porto Alegre es proposa unir esforços per canviar el món. Ara és difícil perquè no disposem d’una teoria ni d’una avantguarda. Porto Alegre tampoc no és una revolució ni un moviment reformista d’estil europeu, és un moviment lent i modest que facilita la intercomunicació de grups socials de tots els continents, que lluiten pel mateix».

Una de les iniciatives estretament vinculades al moviment de Porto Alegre és l’establiment d’una renta bàsica per a la ciutadania. El senador Suplicy n’ha estat un dels màxims defensors al Brasil, on ha aconseguit que el govern de Lula l’assumeixi en el seu programa i que el Congrés l’aprovi. A Brasil es començarà a implementar a partir del 2005 i afectarà 181 milions de brasilers. Suplicy també s’ha mostrat molt satisfet perquè el Fòrum Barcelona 2004 aculli els propers dies un congrés de la Xarxa Europea per la Renta Bàsica, en què s’acordarà la internacionalització irreversible d’aquesta organització i un canvi d’escala del continent europeu al conjunt de tot el planeta.

El senador laborista brasiler ha recordat que la creació d’una renta bàsica no és una utopia, tal com preguntava una intervenció del públic. Existeix des de fa dècades a l’estat nord-americà d’Alaska, en què els residents nacionals i estrangers que viuen a l’Estat des de fa més de cinc anys reben un ingrés, que procedeix dels beneficis econòmics que provenen de les nombroses explotacions petrolíferes de la península d’Alaska. Suplicy ha explicat que la iniciativa la va tenir un polític republicà, el governador Jay S. Hammond. «Si s’ha aconseguit a Alaska es pot aconseguir en qualsevol altre lloc. La renta bàsica serà possible si tots hi creiem», ha afirmat Suplicy.

El senador brasiler ha lamentat que els països productors de petroli no impulsin iniciatives d’aquest tipus. Suplicy ha recordat que ell mateix va proposar al seu compatriota Sérgio Vieria de Mello, cap de la missió de l’ONU a l’Iraq, l’establiment d’una renta bàsica d’aquestes característiques per als ciutadans iraquians que procedís del petroli, tal com succeeix a Alaska. De Mello va ser assassinat, conjuntament amb desenes de persones, en un atemptat contra la seu de Nacions Unides el mes d’agost del 2003. «Em sembla que la meva proposta no ha prosperat, a la televisió tan sols veiem mort i destrucció», ha lamentat Suplicy.

Suplicy s’ha referit, a propòsit d’una intervenció del públic, a les accions del govern de Lula da Silva per complir una de les primeres promeses que va fer com a president del país. («Si al final del meu mandat cada brasiler pogués menjar tres vegades al dia hauré complert la missió de la meva vida», va dir Lula). Suplicy ha explicat alguns detalls de l’ambiciós projecte Fam Zero impulsat per Lula, que es proposa eradicar la pobresa de 44 milions de persones i que inclou nombroses accions de reforma agrària, construcció de cisternes hidràuliques en zones àrides, suport als agricultors, etc.

La sessió d’avui s’ha acabat amb la invitació del senador Suplicy a tots els participants de l’espai de Les 141 preguntes, que omplien l’Escenari de la Haima i els voltants, a cantar tots junts «Blowin' In The Wind» de Bob Dylan. Suplicy, De Sousa i els visitants del Fòrum s’han preguntat, amb un gran aplaudiment final, «How many roads must a man walk down, before you can call him a man? Hoy many seas must a white dove sail, before she sleeps in the sand? How many times must the cannon balls fly, before they are ever banned? The answer, my friend, is blowing in the wind. The answer is blowing in the wind.»

Boaventura de Sousa Santos
Nascut a Coïmbra el 15 de novembre de 1940. Doctorat en Sociologia de Dret per la Universitat de Yale (1973). Professor catedràtic de la Facultat d’Economia de la Universitat de Coïmbra i professor visitant de la Universitat de Wisconsin-Madison, de la London School of Economics, de la Universitat de São Paulo i de la Universitat de Los Andes. Director del Centre d’Estudis Socials de la Facultat d’Economia de la Universitat de Coïmbra des de 1978. Director del Centre de Documentació 25 de Abril de la Universitat de Coïmbra des de 1984. Director de la Revista Crítica de Ciência Sociais des de 1978. Va participar com a conferenciant en el primer, el segon i el tercer Fòrum Social Mundial que es va celebrar a Porto Alegre, Brasil, el 2001, 2002 i 2003. Premi d’assaig del Pen Club portuguès 1994; premi Gulbenkian de Ciência 1996; Premi Bordalo da Imprensa – Ciências 1997; premi JABUTI (Brasil) en l’àrea de ciències humanes i educació 2001.

Eduardo Matarazzo Suplicy
Primer senador escollit en la història del Partit Laborista del Brasil (PT), Eduardo Matarazzo Suplicy, va néixer a São Paulo, Brasil, el 21 de juny de 1941. La seva actuació política és el resultat d’una vida pública que es va anar forjant al llarg de vint anys, moment en què el van escollir per al seu primer mandat com a diputat de l’estat (1979-1983). És un dels fundadors del PT i membre de l’Executiu i del Directori Nacional del Partit. Eduardo Suplicy és autor de The Effect of Mini devaluations in the Brazilian Economy, publicat per la fundació Getúlio Vargas el 1975; International and Brazilian Economic Policies, publicat per editorial Vozes el 1977; Commitment, publicat per Editora Brasiliense el 1978; Investigating the Coroa-Brastel Case, editat per la Cambra de Representants el 1985; From the Distribution of Income to the Rights of Citizenship, publicat per Editora Brasiliense el 1988, i The Program of Guaranteed Minimum Income, editat pel Senat Federal el 1992.