Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Jaume Saura: Els valors universals continuen vigents però existeixen nous perills

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies


 

22 / 09 / 2004
Jaume Saura: Els valors universals continuen vigents però existeixen nous perills

El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Jaume Saura, ha estat l’encarregat de donar a conèixer quines han estat les conclusions del Diàleg “Drets humans, necessitats emergents i nous compromisos” que des del passat 18 de setembre ha tingut lloc en el marc del Fòrum de les Cultures.

Més informació de Drets humans, necessitats emergents i nous compromisos

El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Jaume Saura, ha explicat en la seva intervenció que “el segle XXI i la globalització plantegen nous reptes com la reformulació i relectura de la Declaració dels Drets Universals del 1948”. Per a Saura, “els valors universals continuen vigents però ara existeixen nous perills i per tant els continguts han d’evolucionar”.

En aquest sentit, Saura ha explicat que existeix el projecte de Carta de Drets Humans Emergents “que és un catàleg de valors i principis que podrà ser debatut per la societat civil internacional”. Saura ha dit que “obrim el projecte de la carta a tots els participants del Diàleg per tal d’incorporar les seves aportacions i que el document sigui adoptat al proper Fòrum Social de Porto Alegre del 2005”.

Saura ha dit que “el punt de partida continua sent el dret a la vida, però no tots els drets es poden reduir a aquest dret”. “Cal pensar en la qualitat de vida i en la vida de qualitat que engloba el drets fonamentals i els drets emergents”, ha afegit Saura.

Com a portaveu de l’IDHC Saura ha exigit “el dret a la renda bàsica per donar significat a la llibertat real, sense igualtat no hi ha llibertat”. Per a Saura, la capacitat d’elecció dóna sentit a la ciutadania i aquesta cobra sentit “si hi ha una existència material”. Per a Saura, aquesta existència material “millora la solidaritat social”.

A més, també s’ha referit al dret de les dones. “La democràcia paritària s’ha d’integrar transversalment, cal un canvi en la condició de la dona”, ha dit Saura. El president de l’IDHC ha explicat que “la migració i les seves causes són diferents entre homes i dones, per això demanem l’enfortiment de les organitzacions i moviments de dones perquè facin noves propostes per millorar els mecanismes de protecció de la dona”.

Saura ha manifestat que “en un món pluricultural i multiètnic hi ha una gran violència enfront de la identitat”. Ha assenyalat que la pluriculturalitat es planteja a escala planetària, nacional i local i per això “cal potenciar el respecte per la diversitat i sobretot d’aquelles persones que tradicionalment han estat excloses del poder polític”. En aquest sentit, Saura s’ha referit als pobles indígenes i a l’adopció d’una declaració universal dels seus drets i dels de les minories.

Saura ha parlat també de les ciutats i del seu “diagnòstic desolador”. Saura s’ha referit “a la segregació, destrucció del medi ambient i la generació d’apartheid urbà o social” que tenen lloc a les ciutats actuals. Per a Saura aquests efectes són “el reflex de la privatització de l’espai públic”.

Per al president de l’IDHC “la globalització ha augmentat la responsabilitat de les ciutats i només la suma de les ciutats pot ajudar a fer de contrapoder contra els aspectes perversos de la globalització”. “Són les ciutats les que poden liderar el canvi social, la innovació urbana no té límits”, ha afegit Saura.

Un altre dels drets que l’IDHC ha destacat ha estat el dret al desenvolupament que es troba “en permanent construcció i reconstrucció”. Segons Saura “cal reforçar el caràcter multidimensional d’aquest dret i descentralitzar-lo”. Per a Saura “cal reforçar les garanties jurídiques d’aquest dret i plantejar un nou ordre mundial econòmic internacional”.

Per a Saura “el dret al desenvolupament és el dret a tenir uns mínims, a tenir aliment, aigua, treball i el dret a tenir un futur, és a dir, a la condonació del deute extern”. Ha afegit que “per tal d’assolir els drets anteriors cal tenir el dret a tenir drets”. Per al president de l’IDHC “això requereix el reforçament dels mecanismes que garanteixin el drets humans i el dret internacional”.

“Demanem una jurisdicció obligatòria de la Cort Penal Internacional sobre tots els individus i una jurisdicció a la Cort Penal de Justícia”, ha apuntat Saura. A més, Saura ha demanat també la reforma de Nacions Unides per tal que inclogui la obligatorietat de mecanismes per defensar el drets humans.

Finalment, destacar que per a Saura és important fer compatible “la justícia en el seu sentit retributiu, és a dir, com a càstig i en el seu sentit reparador”.