Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Eveline Herfkens, de l’ONU: «Els governs han de complir les seves promeses per assolir els objectius de desenvolupament que es van aprovar a Nacions Unides»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

13 / 05 / 2004
Eveline Herfkens, de l’ONU: «Els governs han de complir les seves promeses per assolir els objectius de desenvolupament que es van aprovar a Nacions Unides»

La quarta de les 141 preguntes del Fòrum: «Què ha de fer el Govern espanyol perquè es compleixin els Objectius del Mil·lenni?» Eveline Herfkens, coordinadora executiva del secretari general de Nacions Unides per a la Campanya d’Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, assegura que els ciutadans poden aconseguir que els seus governs compleixin els compromisos adquirits.

«L’ONU depèn dels països. El seu pressupost és més baix que el de l’Ajuntament de Barcelona.» D’aquesta manera, Eveline Herfkens ha recordat que Nacions Unides està a càrrec de tercers. Els grans objectius només podran assolir-se si es respecten els compromisos acordats el 8 de setembre del 2000. Va ser llavors quan 189 països van aprovar la Declaració del Mil·lenni, un document mitjançant el qual es comprometien a posar en pràctica les polítiques necessàries per aconseguir el 2015 els anomenats Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Aquests objectius són vuit: eradicar la pobresa i la fam, aconseguir l’ensenyament primari universal, promoure la igualtat entre gèneres, reduir la mortalitat infantil, millorar la salut materna, combatre el VIH-SIDA i altres malalties devastadores, assegurar la sostenibilitat ambiental i, finalment, aconseguir un pacte global per al desenvolupament.

Aquest últim punt és el més important atès que, segons la coordinadora executiva de l’ONU, «és la via definitiva perquè els països més afavorits permetin el desenvolupament dels més pobres». Això no obstant, la meta queda encara molt lluny. Per a Eveline Herfkens, la pressió que poden exercir els ciutadans és decisiva perquè els respectius governs compleixin les seves promeses: «Milions de persones viuen amb menys d’un dòlar al dia. La gent vol que s’eradiqui la pobresa. Els seus vots han de servir perquè els governs implantin les polítiques adequades.»

L’escenari de la Haima–ubicació natural del debat obert que cada dia organitza el Fòrum Barcelona 2004– ha servit perquè els assistents intercanviessin impressions amb Eveline Herfkens a propòsit de les fàbriques d’armes, de les ajudes que reben els governs corruptes, de la sida i les empreses farmacèutiques, del «poder» real de l’ONU, etc. Preguntes i opinions que la coordinadora executiva ha escoltat amb atenció ja que, com no s’ha cansat de repetir, «la mobilització dels ciutadans és imprescindible per assolir un món més just».