Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Miquel de Moragas: «La identitat i diversitat lingüística són els eixos de la diversitat cultural»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

28 / 05 / 2004
Miquel de Moragas: «La identitat i diversitat lingüística són els eixos de la diversitat cultural»

Miquel de Moragas i Maria Corominas, codirectors del diàleg «Comunicació i diversitat cultural» han presentat les conclusions en presència del la directora de diàlegs del Fòrum 2004, Mireia Balil, i la membre de la UNESCO, Elizabeth Longworth.

El dos codirectors del diàleg «Comunicació i diversitat cultural», Maria Corominas i Miquel de Moragas, han exposat les conclusions de les conferències que durant tres dies han analitzat sobretot els conceptes d’identitat i diversitat lingüística com a eixos de la diversitat cultural. En aquest sentit, Moragas i Corominas han explicat que aquests conceptes «no són neutres sinó dinàmics, i que des d’una perspectiva democràtica poden ajudar a trobar condicions per a la pau».

La promoció de la diversitat hauria de tenir reptes a escala local i global, i precisament la globalització «no ha d’anul·lar les cultures minoritàries sinó que ha d’ajudar a promoure-les». Pel que fa a la regulació, els dos ponents han explicat que és necessari adoptar polítiques culturals que restitueixin el debat públic per tal de fer la societat més participativa. Així doncs, «legisladors i acadèmics han de comprometre’s amb les necessitats socials», han afegit Corominas i Moragas.

Els mitjans públics han ser, segons els codirectors del diàleg, «l’eina que, des del pluralisme, garanteixi la diversitat cultural. Cal pensar sempre en el servei públic, evitar la banalització i promoure la interconnectivitat». Les institucions acadèmiques «han de realitzar investigacions crítiques i desmuntar prejudicis entorn de la diversitat», han afegit els ponents.

Miquel de Moragas ha convidat tothom a debatre sobre el tema a través del web de l’Institut de la Comunicació de la UAB (www.incomuab2004.org), que des d’avui es pot visitar i que pretén crear una plataforma educativa amb material d’ús professional. Precisament Moragas ha demanat als acadèmics una actitud crítica i de denúncia en la seva disciplina.

Elizabeth Longworth, de la UNESCO, ha defensat la indivisibilitat dels termes cultura i desenvolupament i ha explicat els projectes que la organització duu a terme en relació amb la diversitat cultural, com a clau en la dignitat humana, i la diversitat lingüística com la primera via d’expressió cultural i de transmissió de valors.

La directora dels diàlegs del Fòrum, Mireia Balil, ha convidat al públic a seguir el debat amb el diàleg que s’inaugurarà demà «Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Religió».