Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Charo Lacalle: «És difícil canviar l’imaginari espanyol sobre l’immigrant»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

24 / 05 / 2004
Charo Lacalle: «És difícil canviar l’imaginari espanyol sobre l’immigrant»

En la primera jornada del diàleg «Comunicació i diversitat cultural» els ponents Charo Lacalle i Mauro Cerbino han explicat les tesis que han elaborat sobre periodisme digital i la representació de l’immigrant a la televisió en l’apartat «Construint la diferència».

La professora de semiòtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, Charo Lacalle, ha investigat la imatge que es dóna de l’immigrant a la televisió a Espanya. Per a Lacalle, en els gèneres informatius «és difícil trobar informacions sobre immigrants que no siguin “il·legals”». Per a Lacalle, la televisió deixalla «és constructora d’arquetips i perpetuadora d’estereotips».

En aquest sentit, l’estudi que ha portat a terme s’ha basat en els gèneres de ficció i la introducció progressiva de protagonistes immigrants. La professora s’ha remuntat al 2001, en què van aparèixer les primers figures immigrants que sempre es relacionaven amb la marginació i la delinqüència. No és fins al 2003 que aquests immigrants no tan sols comencen a aparèixer assíduament sinó que ho fan en altres circumstàncies més normals.

Per a Lacalle, el cas del serial que emet TV3, El cor de la ciutat, és un exemple clar de «l’esforç per normalitzar l’immigrant a l’espectador». Segons Lacalle, l’interès de la investigació en el camp de la ficció s’esdevé perquè s’ha demostrat que els joves cada vegada estan menys interessats en els gèneres informatius, i perquè és en aquest camp on les cadenes privades inverteixen i aconsegueixen més audiència.

Malgrat la crítica als mitjans de comunicació i el toc d’atenció que Lacalle ha formulat sobre el paper que hauria de tenir la televisió per configurar un nou imaginari de la gent sobre l’immigrant, la professora ha apuntat «que el balanç és positiu comparat amb la situació anterior».

D’altra banda, Mauro Cerbino, de la facultat llatinoamericana de ciències socials de l’Equador, ha exposat les seves tesis sobre periodisme digital i de les identitats anònimes que es creen en l’espai virtual. Cerbino ha explicat que els textos periodístics en línia han d’animar al lector a llegir. Si el periodista oblida aquesta responsabilitat el text es converteix en sensacionalista.