Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Doudou Diène, UNESCO: «Les identitats són construccions vives a les quals no podem tancar les portes»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

26 / 05 / 2004
Doudou Diène, UNESCO: «Les identitats són construccions vives a les quals no podem tancar les portes»

«Les 141 preguntes» del Fòrum (18): «És possible identitat sense diversitat?» Doudou Diène, representant del Senegal a la UNESCO, ha manifestat que «és necessari reflexionar sobre els elements de contacte que existeixen i han existit entre les diferents cultures» per avançar en el camí de la convivència. Segons Diène, els pobles obliden sovint els importants vincles que, al llarg de la història, els han mantingut units.

Doudou Diène, responsable de la UNESCO en projectes de diàleg intercultural, interreligiós i de cultura per la pau, ha advertit que l’entorn democràtic no garanteix en absolut el progrés en qüestions relacionades amb la convivència. Ha explicat que «la convivència no és un actiu final i que no sempre cal estar en vigilància permanent» per evitar situacions de risc. En aquest sentit, ha recordat que en la història recent s’observen casos en els quals, després d’un llarg període d’intercanvi social, «la gent de diferents pobles que abans es barrejava ha acabat matant-se perquè algú va difondre un missatge etnocèntric». Per tal que es consolidin les bases de la convivència, Doudou Diène ha assenyalat que l’escola i la família són fonamentals, atès que transmeten coneixement i valors imprescindibles.

El representant del Senegal a la UNESCO ha subratllat que «el coneixement mutu és clau perquè els diferents pobles arribin a entendre’s». Ha afirmat que Espanya pot ser, a Europa, un exemple que s’ha de seguir «perquè té un contacte únic i històric amb els països àrabs i musulmans». No obstant això, i després de preguntar-se si Espanya no és més propera al Magrib que als països escandinaus, ha lamentat que en l’actualitat el Mediterrani sigui més frontera que vincle: «Molts magribins han trobat la mort quan pretenien travessar-lo», ha finalitzat.

Pel que fa a la xenofòbia, Doudou Diène ha afirmat que no es tracta d’un fenomen inconscient: «Són actituds que es construeixen i que han d’analitzar-se una per una, ja que totes tenen un perquè», ha assenyalat. Doudou Diène ha raonat que el context actual promou les actituds xenòfobes i que seria un error defugir l’esforç de buscar les arrels del problema. S’ha mostrat contrari als estereotips que difonen els mitjans de comunicació perquè, en el cas d’Àfrica, per exemple, «la gent acaba creient-se que allí només hi ha problemes, que el continent és una zona de conflicte permanent» i aquesta percepció pot crear en l’espectador un sentiment de superioritat que, potser, acabi derivant en racisme: «No ens adonem de l’impacte que causen en la nostra sensibilitat les imatges que emeten les televisions».

El representant del Senegal a la UNESCO ha al·ludit a una dita popular per defensar la diversitat: «En el bosc, quan les branques es barallen, les arrels s’abracen». Ha explicat que en aquest cas les branques són les diferents races i religions, i que les arrels són els valors compartits que s’abracen entre sí per tal que les branques es tornin a inspirar: «No és necessari tallar les branques per mantenir la convivència de la diversitat», ha finalitzat.