Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El congrés de Linguapax conclou que és possible evitar la catàstrofe d’una desaparició massiva de llengües

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

24 / 05 / 2004
El congrés de Linguapax conclou que és possible evitar la catàstrofe d’una desaparició massiva de llengües

Optimisme entre l’elit del sociolingüisme convocada pel diàleg de Linguapax «Diversitat lingüística, sostenibilitat i pau» celebrat al Fòrum. Si fa deu anys les pitjors previsions apuntaven a la desaparició del 90% de les llengües a causa de la globalització, els experts respiren avui alleugerits en comprovar que fins i tot hi ha idiomes que recuperen la salut

Els lingüistes Fèlix Martí i Isidor Marí han fet balanç del diàleg i han destacat la bona notícia de la revitalització d’algunes llengües. Martí ha dit que «es tracta de fenòmens molt interessants que trenquen amb la idea que la globalització pot posar fi al 90% de les llengües parlades al segle XXI». Marí ha ratificat que «ens trobem en un moment decisiu pel que fa a la situació de les llengües i aquesta catàstrofe es pot evitar».

En aquest sentit, els responsables de Linguapax han indicat que «de la mateixa manera que la consciència ecològica s’ha fet popular, seria necessari que aquestes preocupacions dels sociolingüistes es traslladessin a la societat en general». Marí ha recordat que les deu llengües més parlades només les utilitzen la meitat de la població mundial, i ha conclòs que «cal establir un diàleg entre minories perquè totes les llengües són minoritàries».

Pel que fa a la situació d’Espanya, Marí ha afirmat que les quatre llengües principals no han arribat a un equilibri. «El fet que el castellà sigui l’únic idioma oficial és una inèrcia del nacionalisme d’estat.» Fèlix Martí, director del Diàleg, s’ha felicitat pel fet que Catalunya es consideri un model de bona gestió de la diversitat lingüística i ha citat també els casos d’Eritrea o Papua Nova Guinea. «Sóc optimista perquè tenim referències», ha remarcat.

El diàleg «Diversitat lingüística, sostenibilitat i pau» també ha constatat la necessitat d’establir un model global de convivència entre les llengües a partir de dos principis nous de relació que s’oposen a conceptes com ara la dominació o el colonialisme. Martí i Marí han anunciat que el primer informe universal sobre l’estat de les llengües encarregat per la UNESCO està gairebé acabat.

Casa de les llengües
Els dos ponents han assenyalat que un dels llegats del Fòrum podria ser la constitució a Barcelona de la Casa de les llengües, proposada en el transcurs del Diàleg pel lingüista David Crystal. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, s’ha mostrat molt interessat en aquesta iniciativa. Fèlix Martí ha admès que la iniciativa tot just acaba d’arrencar, malgrat que a Linguapax ja fa temps que es treballa sobre aquesta idea.

Per això, Martí i Marí han especificat que la futura Casa de les llengües hauria de ser un centre d’investigació d’envergadura i no un museu de llengua, «que no ens agrada perquè s’hi guarden realitats mortes». Es tractaria d’una «proposta innovadora que ajudi a la convivència entre llengües grans, mitjanes i petites» i que consolidi a Barcelona «La Meca de la diversitat lingüística» com a punt de referència en aquest àmbit.

Finalment, els responsables de Linguapax s’han felicitat per l’alt nivell de lingüistes convocats pel Diàleg, que va aconseguir sumar més de 400 inscripcions. Martí ha destacat que «ha estat un èxit d’assistència i que no hi ha hagut cap absència significativa».