Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > La globalització desencadena una nova tendència de recuperació de les llengües adormides

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

22 / 05 / 2004
La globalització desencadena una nova tendència de recuperació de les llengües adormides

Els experts que avui han participat al taller «Revitalització i estandardització lingüística» en el marc del diàleg «Diversitat lingüística, sostenibilitat i pau», que acaba demà diumenge, consideren que existeix una tendència nova i sorprenent per potenciar les llengües minoritàries i adormides; una tendència que neix com a reacció als efectes homogeneïtzadors de la globalització

El president de l’Institut Linguapax, Fèlix Martí, ha assistit a les 18.00 h al taller dedicat al termòmetre de supervivència i continuïtat de les llengües d’arreu del món, i ha qualificat les conclusions de molt encoratjadores. Martí explica que en tots cinc continents s’està produint el mateix fenomen de revitalització lingüística, dirigit per joves que s’han adonat de la importància del seu llegat cultural. «Temps enrere, ser modern volia dir trencar amb el passat, avui aquests joves decideixen recuperar la seva cultura i en molts casos modernitzar-la», adverteix. Un exemple seria a Veneçuela, on els grups indígenes reivindiquen la seva llengua com no ho havien fet mai, o bé a Galícia i Astúries, on la cultura gaitera torna a ser moda i, en un cas concret, el ja cèlebre músic Carlos Nuñez torna a proposar llegendes i cançons de la cultura popular gallega amb la plataforma de la tecnologia informàtica.

Els lingüistes han coincidit en el cas d’Israel, que ha deixat de ser l’excepció. Aquest país ha aconseguit fer de la seva llengua morta una llengua parlada (l’hebreu), i ara no es queden sols. Si bé encara no hi ha xifres, es constata que aquest fenomen té lloc des d’Àsia fins a Amèrica passant per Àfrica, la qual cosa fa que els ponents facin teories sobre el fet que la globalització és, paradoxalment, la causa de la revitalització lingüística. «Les comunitats lingüístiques s’han despertat davant la globalització», afirmen. D’aquesta manera, si bé és cert que es manté la tendència de desaparició de moltes llengües, alguna cosa es mou quan neix una tendència paral·lela i contrària.

El nou diagnòstic lingüístic dels ponents del diàleg és que a curt termini, en cinc o deu anys, es pugui parlar d’una veritable recuperació de llengües adormides. De fet, l’organització d’aquest taller va ser motivada per la constatació que existia una nova tendència esperançadora per a la recuperació lingüística.

Altres tallers del diàleg, que també ha acollit el X Congrés Linguapax, celebrat al Centre de Convencions del Fòrum Barcelona 2004, han tractat per exemple la nova situació creada amb l’ampliació de la Unió Europea el passat 1 de maig, que ha portat l’adopció de vint llengües oficials, o bé la necessitat que els governs elaborin una política lingüística (que encara no tenen) per protegir les llengües minoritàries.