Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Imma Mayol: «El tancament de les centrals nuclears a Catalunya d’aquí a quinze anys és un del principals objectius per definir un nou model energètic»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

03 / 06 / 2004
Imma Mayol: «El tancament de les centrals nuclears a Catalunya d’aquí a quinze anys és un del principals objectius per definir un nou model energètic»

La presidenta de l’Agència d’Energia de Barcelona, Imma Mayol, ha dit en l’acte de conclusions del diàleg sobre «Energia i desenvolupament sostenible» i en la posterior roda de premsa celebrada al Fòrum, que «cal tancar les centrals nuclears que hi ha a Catalunya quan acabin la seva vida útil, d’aquí a quinze anys, però que el repte és que aquest tancament no incrementi les energies fòssils». Mayol, que ha dit que a Barcelona el 49% de l’energia prové de les nuclears, ha qualificat aquesta situació com a extrapolable a tot el món, i ha advocat a favor de l’ús del gas natural com a energia de transició i no de substitució

Imma Mayol ha explicat que «el primer que cal fer és planificar la transició per substituir l’energia nuclear per les energies renovables i potenciar el gas natural i, en segon lloc, reduir-ne el consum perquè la gent demana qualitat en el subministrament d’energia i no quantitat. En tercer lloc, —ha afegit— a Catalunya cal afavorir, com estem fent, l’eficiència dels edificis, ja que a partir del 2006 serà obligatòria, segons normes de la Unió Europea». També ha manifestat que «per a un nou model energètic cal l’enorme complicitat de les ONG, dels ecologistes, dels científics i de tota la societat en general, i una aliança entre els sectors polítics i econòmics en què el més important sigui la claredat i l’interès públic».

Els ponents han conclòs que els tres eixos fonamentals per impulsar aquest nou model energètic es basen en fer un esforç per reduir el consum en el primer món, en millorar l’eficiència energètica, principalment la dels edificis, i en impulsar les energies renovables. «Hi ha d’haver un acord d’implantació d’un pla energètic, perquè no pot ser que dos mil milions de persones visquin sense energia i que contràriament el 15% de la població consumeixi el 53% dels recursos energètics», ha sentenciat Mayol.

Bertrand Charrier, vicepresident de Green Cross International, ha afirmat que «ha arribat el moment de pensar en canviar el model de consum de l’energia en el primer món, perquè si bé el problema és global les solucions han de ser locals. Hem de pensar com usem els cotxes i cal buscar solucions individuals, a més de fomentar debats a les escoles i a les empreses».

Alberto Fraguas, director a Espanya de Green Cross International, ha afegit que és la societat civil la que «s’ha de posar les piles» per buscar solucions i exigir als governs noves polítiques energètiques, perquè «hi ha un acord unànime segons el qual els riscos que assumim comencen a ser excessius, ja que el canvi climàtic avança molt ràpidament. S’han de crear tendències per tancar centrals nuclears i centrals tèrmiques sense que això suposi grans traumes. L’agenda 21 és una bona ocasió per impulsar canvis».

Fraguas ha dit que el protocol de Kioto s’ha complert només en el 40% de l’Estat espanyol i que s’ha d’avançar en aquest sentit per complir els compromisos adquirits. Kioto i el fet de crear tendències que impulsin el tancament de les centrals nuclears han estat els nuclis centrals del debat, segons Fraguas, que ha afirmat que cal «una nova cultura energètica».

D’altra banda, Pedro Ralda, coordinador dels diàlegs, ha dit que s’han acreditat 800 persones en els debats sobre l’aigua i 500 en els debats sobre l’energia, i ha afegit que «la gent no tan sols ha vingut per escoltar Mikhail Gorbatxov sinó que s’ha quedat els dos dies als debats». També ha informat que «s’ha elaborat un conveni sobre l’aigua com a dret de tota la humanitat, i que les conclusions sobre energia del Fòrum seran presents al Congrès Nacional de Medi Ambient que se celebrarà el novembre a Madrid».