Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Mikhail Gorbatxov: «L’increment del preu del petroli es deu a la demanda creixent i al conflicte de l’Orient Pròxim»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

01 / 06 / 2004
Mikhail Gorbatxov: «L’increment del preu del petroli es deu a la demanda creixent i al conflicte de l’Orient Pròxim»

Mikhail Gorbatxov, president de la Fundació Creu Verda Internacional i premi Nobel de la Pau, ha afirmat que l’increment del preu del petroli per una part es deu a l’augment del nombre de consumidors, principalment a la forta demanda de la Xina i, per altra part, a la disminució de la producció del petroli agreujada pel conflicte de l’Iraq. «Cal que resolguem els problemes de l’Orient Pròxim i de l’Iraq per mitjà del consens i del diàleg.»

Així responia Gorbatxov a la pregunta que li formulava sobre aquest aspecte l’alcalde de Barcelona i president del Fòrum Barcelona 2004, Joan Clos. A més, ha afegit que per solucionar la tensió entre països consumidors i productors, «els països consumidors han de pensar en la modernització dels països productors enlloc de portar a terme privatitzacions a l’estil de Rússia».

Gorbatxov ha dit que allò que més li preocupa en l’àmbit de la sostenibilitat és la «distància entre els fets i les paraules», ja que malgrat les resolucions de Kioto, Johannesburg i La Haya, en què els Estats Units es van retirar sense prendre cap resolució, no existeix la voluntat d’aportar recursos financers. «Els Estats Units s’han gastat 80.000 dòlars en la guerra d’Iraq i, en canvi, no troben recursos econòmics per resoldre els problemes del medi ambient.»

Per a Gorbatxov la gran esperança és superar la distància enorme entre fets i paraules per mitjà de la implicació de la societat civil i de les organitzacions no governamentals en un diàleg social i polític en l’àmbit mundial. «Cal que ens fixem en les institucions que podem tocar per fer possible aquesta realitat».

Mikhail Gorbatxov ha desmentit que estigués a favor de l’energia nuclear, però també ha recordat que és un polític real, conscient que avui dia no existeix un energia alternativa, com la solar o l’eòlica, que la puguin substituir totalment. «Precisament, un dels problemes més greus als quals s’enfronta el món és la manca de fonts d’energia. Els científics que s’ocupen de l’antimatèria i de les altres formes de matèria asseguren que hi ha alternatives energètiques, però actualment el problema no s’ha resolt. També asseguren que quan es trobin aquests recursos suposaran una solució a escala mundial».

Gorbatxov ha indicat que «d’aquí poc crearem un espai europeu comú entre la Unió Euroasiàtica i la Unió Europea. Tenim un espai comú cultural i un espai comú energètic. Cal crear una Europa Unida amb Rússia, però encara s’hauran de fer uns quants passos un cop s’hagin analitzat totes les conseqüències».

Gorbatxov ha conclòs que «necessitem un món amb rostre humà» i que s’acabi la divisió creada per la guerra freda, després de la qual no es va aprofitar per crear un nou ordre internacional. «Em decep que la globalització es converteixi en una força destructiva del món. La globalització no ha de ser caòtica sinó dirigida, no se l’ha d’odiar sinó que cal posar fi a les diferències entre pobres i rics. Hem vist que el sistema econòmic comunista ha estat derrotat i els sistema comunista tampoc no serveix quan ataquem el medi ambient i la naturalesa, per la qual cosa és necessari un altre model.»

Gorbatxov ha insistit que «la societat civil creixerà i es farà sentir en un futur pròxim», i ha afirmat que si bé «és un procés difícil que avança lentament, és el més important».