Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Ferdinando Boero: «A l’home li agrada la costa però és un amor perillós»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

11 / 06 / 2004
Ferdinando Boero: «A l’home li agrada la costa però és un amor perillós»

La sessió «Erosió costanera i rehabilitació ecològica» del 37è Congrés de la Comissió Internacional per a l’Exploració Científica de la Mar Mediterrània (CIESM) analitza l’efecte humà en el canvi costaner.

El professor Ferdinando Boero, de la universitat italiana de Lecce ha dit en la sessió del Diàleg de la CIESM que «a l’home li agrada la costa però és un amor perillós», referint-se al fet que «l’activitat humana és el principal motiu d’erosió costanera». Alguns dels exemples presentats per Boero han estat l’extracció de la sorra per construir edificis, la neteja d’algues a les platges i l’extracció de musclos per al consum humà. En aquest sentit Boero ha dit que per treure un musclo s’extreu una gruix de roca en pocs minuts mentre que l’aigua necessita milers d’anys per erosionar el mateix volum de roca extret. A més, hi ha altres motius d’erosió com els moviments d’aigües, les piscifactories i els murs de contenció perquè l’aigua no acabi amb la sorra.

Bouchta El Moumni, de la universitat de Tànger, ha presentat un estudi realitzat a la Unió Europea en què s’analitza l’erosió costanera. En aquest sentit, El Moumni ha dit que «a França el territori costaner afectat per l’erosió és del 24,9%, a Espanya és de l’11,5% i hi ha una mitjana d’erosió anual d’entre 0,2 i 0,5 metres per any a la Mediterrània». El Moumni ha proposat que les solucions siguin la sensibilització de la població i les autoritats. En aquest sentit, el professor de la universitat de Tànger ha dit que «cal aturar la sobreexplotació de les platges i si és possible fer rehabilitació; les solucions han de ser dolces i no dures».

De la seva banda, el coordinador de la sessió sobre «biogeoquímica marina» i professor de la Universitat de l’Estat de Nova York, Nicholas Fisher, ha explicat el paper dels musclos com a catalitzadors de la contaminació. Fisher ha dit que «els musclos expliquen molt bé els elements contaminants perquè tenen gran capacitat de supervivència i poden sobreviure a qualsevol tipus de situació, són els filtres i sentinelles del mar». En aquest sentit Fisher ha exposat que s’està duent a terme una investigació al nord, sud i est de la Mediterrània i també al mar Negre amb els musclos que permetrà fer un mapa de pol·lució a la mar Mediterrània.