Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Ferdinando Boero: «El desenvolupament urbanístic, el turisme i la pesca canvien les costes»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

09 / 06 / 2004
Ferdinando Boero: «El desenvolupament urbanístic, el turisme i la pesca canvien les costes»

Ferdinando Boero, de la Universitat de Lecce, és el coordinador de la sessió sobre «Ecosistemes Costaners» que té lloc en el marc del 37è Congrés de la Comissió Internacional per a l’Exploració Científica de la mar Mediterrània (CIESM)

Ferdinando Boero, del Departament de Biologia de la Universitat de Lecce a Itàlia, ha dut a terme un estudi en el qual s’ha investigat quins són els processos que afecten la zona marina costanera, «la més afectada per l’activitat humana». Per a Boero les principals causes que afecten la costa són «el desenvolupament urbanístic, el turisme i la pesca», efectes que han estat estudiats a escala geològica i biològica.

En aquest sentit, Boero ha explicat que «cal un equilibri entre l’ús turístic de la zona costanera i la protecció d’aquesta zona; no podem netejar les platges de totes les algues ja que compleixen la seva funció». A més, Boero ha dit que el CIESM està proporcionant una xarxa i, fins i tot, ha creat un atlas de les zones marines protegides perquè s’hi apliquin unes actuacions estàndards, «ja que actualment hi ha centenars de zones protegides que treballen sota filosofies diferents i polítiques pròpies».

El CIESM també analitza les espècies exòtiques que apareixen a la mediterrània i que provenen del mar Roig, de l’Atlàntic i del Canal de Suez. Per a Boero, l’aparició d’aquestes espècies són per causes humanes relacionades amb la cultura de l’aigua. Per contra, l’activitat humana també té a veure amb el buidatge dels vaixells que aboquen organismes que poden matar ous i larves d’algunes espècies. En aquest sentit, Boero ha explicat que el trànsit de vaixells al Marroc afecta a les coves en les quals s’amaguen les foques monjo.