Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Jorge Valdano: «S’ha de vendre futbol sense trepitjar la gespa ni l’ètica»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

11 / 06 / 2004
Jorge Valdano: «S’ha de vendre futbol sense trepitjar la gespa ni l’ètica»

El fins avui director tècnic del Reial Madrid ha reconegut la necessitat d’«acostumar-nos al futbol bipolar». Hein Verbruggen, president de la Unió Ciclista Internacional s’ha preguntat si «l’esport ja ha venut l’ànima al diable».

Jorge Valdano, «fins avui director tècnic del Reial Madrid», segons les seves pròpies paraules, ha apuntat aquest matí en el Diàleg «L’esport: diàleg universal» que «hem d’acostumar-nos al futbol bipolar: el primitiu que es juga dins del camp i manté l’essència de l’esport, i l’altre, el de fora, on entra el mercat». En aquest sentit ha precisat que és necessari «vendre el futbol sense trepitjar la gespa ni l’ètica».

Valdano, que ha passat per «tots els àmbits del futbol» ha dit que el miracle d’aquest esport «és haver-se adaptat a les característiques de cada lloc». Ha precisat que el futbol està molt lligat a la lluita per la vida i Maradona n’és el millor exemple. «La pobresa està molt lligada al futbol, perquè la planificació i el desenvolupament tecnològic no produeixen un fenomen com el de Maradona.»

Per la seva part, Hein Verbruggen, president de la Unió Ciclista Internacional ha criticat l’actual tendència mercantilista de l’esport i ha dit que «és hora de preguntar-se si l’esport no ha venut ja la seva ànima al diable».

En intervenir aquest matí en la plenària «És sostenible l’esport actual?» Verbruggen ha expressat que «la televisió i les associacions esportives internacionals treballen conjuntament per promocionar l’esport, però cada una defensa els seus interessos i això és molt negatiu per a l’esport». Segons les seves paraules, «és una unió contra natura, ja que la televisió busca convertir l’esport en espectacle, mentre que les associacions esportives busquen la preservació dels valors ètics».

Per a Klaus Heinemann, catedràtic emèrit de la Universitat d’Hamburg, el problema de l’esport està directament relacionat amb l’actual distribució de poder en el món. Al respecte ha anotat que el 65 per cent dels països europeus participen en esdeveniments esportius mundials, però només el 40 per cent dels països són americans i amb prou feines el 6 per cent són de l’Àfrica».

D’acord amb la seva opinió existeixen dos punts ètics que no han de violar-se en l’esport: per una part la dignitat, el respecte de tots els valors esportius, i per l’altra, la igualtat d’oportunitats per a tots. En aquest sentit ha parlat de l’enorme bretxa tecnològica entre uns països i altres que està donant lloc al «dopatge tecnològic» i a l’abisme entre esportistes d’alt rendiment i els ciutadans que practiquen esport.