Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Es presenta el Compromís de Barcelona per a la Convivència, llegat del diàleg «Els conflictes en la vida quotidiana»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

15 / 06 / 2004
Es presenta el Compromís de Barcelona per a la Convivència, llegat del diàleg «Els conflictes en la vida quotidiana»

Iago de Balanzó, president de l'Associació Ponts de Mediació, i Jordi Granés, director del diàleg «Els conflictes en la vida quotidiana», han presentat el Compromís de Barcelona per a la Convivència (CBC), un decàleg de propostes per actuar pacíficament en els diversos contextos de la vida quotidiana. El CBC s'erigeix en el gran llegat del diàleg «Els conflictes en la vida quotidiana», que ha registrat un èxit de participació tan important que els seus impulsors han afirmat que «el Fòrum ha fet possible una cosa única en la història en reunir tants experts del camp de la mediació i conciliació».

El CBC és producte d'una feina iniciada fa un any gràcies a la intervenció d'experts i que ha modelat el seu aspecte definitiu en el diàleg «Els conflictes en la vida quotidiana», celebrat al Fòrum Barcelona 2004. Entre altres aspectes, el CBC, al qual es podran adherir les institucions, proposa reinterpretar la qualitat de vida de les nostres societats en paràmetres de pau i concòrdia, construir la convivència des del diàleg, escoltar i intercanviar utilitzant fórmules creatives de superació de problemes i dificultats i renunciar a qualsevol forma de violència directa, estructural o cultural.

En la valoració de les conclusions del Diàleg, de Balanzó ha afirmat que el ciutadà ha de ser el protagonista en la creació de l'espai de pau i concòrdia i no les institucions: «no cal delegar tercers perquè ens resolguin la vida», ha dit. El director de Ponts de Mediació ha reclamat el compromís dels poders públics amb la mediació i la conciliació i ha reivindicat la creació d'una xarxa de Cases de Treva alternatives als Palaus de Justícia i Jutjats actuals, on la paraula sigui l'element constitutiu de les relacions.

Balanzó ha indicat que «la cultura de la mediació arriba a poc a poc i progressivament a la ciutadania» i que en països com França o l’Argentina, on els processos de conciliació estan molt assentats, es resol de manera satisfactòria el 80% d'assumptes que d'altra manera acabarien en la justícia ordinària. Segons Balanzó, no es tractaria d'afegir una nova despesa sinó de donar la volta als recursos actuals per generar espais de confiança on aconseguir resultats diferents dels d’avui dia. «Cal activar la llei catalana d'impuls de la pau i crear espais de mediació als jutjats de pau», ha proposat.

D’altra banda, Jordi Granés ha celebrat l'èxit de participació del Diàleg, que ha reunit a més de 1.300 participants, 22 ponents internacionals, 80 experts i ha propiciat la realització de 30 tallers. Granés ha destacat que 400 agents de diversos cossos policials de l'estat espanyol van participar en una de les jornades. «Ha estat molt important que parlessin de mediació», ha subratllat. Granés també ha informat que 172 artistes van intervenir en la inauguració del Diàleg. En la clausura, que se celebra avui, hi seran presents un total de 570 estudiants de 6 universitats espanyoles.

«El Fòrum ha fet possible una cosa única en la història en reunir tantes persones expertes en el nostre camp. Els comentaris que se sentien en el transcurs del Diàleg eren del tipus increïble, al·lucinant, extraordinari, ha comentat amb un satisfacció gens dissimulada el director d’«Els conflictes en la vida quotidiana». Iago de Balanzó ha insistit que «el conflicte és una ocasió per evolucionar i créixer».