Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Richard Goldstone: «El poder de les ONG és un dels triomfs de la democràcia»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

22 / 06 / 2004
Richard Goldstone: «El poder de les ONG és un dels triomfs de la democràcia»

El jutge Richard Goldstone, exfiscal en cap dels Tribunals Penals Internacionals de Ruanda i l’exIugoslàvia, ha clausurat el Diàleg «Justícia Internacional» aquesta tarda al Fòrum.

El jutge Richard Goldstone, exfiscal en cap dels Tribunals Penals Internacionals per a Ruanda i l’exIugoslàvia ha expressat aquesta tarda a la clausura del Diàleg «Justícia Internacional» que «el poder actual de la societat civil, les Organitzacions No Governamentals, és un dels triomfs de la democràcia».

En la seva intervenció d’aquesta tarda ha expressat el seu «optimisme en relació amb l’evolució de la justícia internacional criminal. Després de la Segona Guerra Mundial no hi havia cap organisme que pogués complir aquesta funció. El primer pas en aquest sentit van ser els tribunals de Nuremberg i Tòquio».

Segons les seves paraules, la creació el 1993 del Tribunal Penal Internacional per a Ioguslàvia i Ruanda ha estat un èxit, «ja que s’ha demostrat que és possible la justícia internacional i a més s’ha avançat en la conformació d’una llei humanitària internacional».

Així mateix ha opinat que «actualment el sistema de les Nacions Unides és anacrònic, els cinc membres permanents del Consell de Seguretat són propis del context de la Guerra Freda i ja no responen a la realitat internacional actual».

No obstant això ha reconegut que malgrat la situació de les Nacions Unides «Estats Units hauria hagut de tornar a l’ONU perquè és un organisme necessari per ratificar qualsevol intervenció militar. Això ha estat així perquè s’han adonat que ells sols no tenen el poder suficient per ser la policia del món».

D’acord amb la seva opinió, «el Tractat de Roma de 1998 per a la creació del Tribunal Penal Internacional ha estat un èxit perquè en poc menys de sis anys ja s’ha aconseguit que 100 països el ratifiquin. Això ha estat possible gràcies a les accions i al desenvolupament de la societat civil organitzada».

Més endavant ha precisat que «és perillós i confús utilitzar la frase “guerra contra el terrorisme” perquè tècnicament no és una guerra. El terrorisme és un crim i per tant cal utilitzar la llei contra el crim per combatre’l».

El Diàleg «Justícia Internacional» s’ha dut a terme els dies 21 i 22 de juny al Fòrum Barcelona 2004.