Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Carlos jiménez Villarejo, exfiscal en cap anticorrupció: «És fals que enfortir la seguretat d'un país suposi retallar-ne les llibertats»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

23 / 06 / 2004
Carlos jiménez Villarejo, exfiscal en cap anticorrupció: «És fals que enfortir la seguretat d'un país suposi retallar-ne les llibertats»

Les «141 preguntes» del Fòrum (46): «De l’11-S al 11-M: Canviar llibertat per seguretat funciona?» Carlos Jiménez Villarejo (Màlaga, 1935), exfiscal en cap de la Fiscalia General Anticorrupció i ponent en el Diàleg «Justícia Internacional» ha manifestat que «retallar les llibertats d'un poble per presumptes raons de seguretat és un acte que corroeix els fonaments de la democràcia». Villarejo ha explicat que la resistència iraquiana és legítima i ha dit que en el Fòrum es planteja «la falta d'instàncies internacionals que garanteixin la persecució dels qui abusen dels més febles».

Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal en cap Anticorrupció, ha manifestat avui a l'Escenari de la Haima que el món assisteix a un fenomen de criminalitat organitzada que s’ha de combatre sense corroir els fonaments de la democràcia. En aquest sentit, ha assegurat que «és fals que enfortir la seguretat d'un país suposi retallar-ne les llibertats». Després de destacar que en el Fòrum es planteja «la falta d'instàncies internacionals que garanteixin la persecució dels qui abusen dels més febles», Villarejo ha denunciat la restricció de llibertats als Estats Units arran dels atemptats de l’11-S i ha qualificat Guantánamo d’«espai sense llei; on els presoners no tenen dret a res», circumstància que, segons que ha dit, tampoc no ha de sorprendre atès el tarannà del president Bush, de qui ha recordat que «és el campió de la pena de mort; sent governador de Texas, va firmar 150 penes capitals, el 25% dels últims 25 anys».

Pel que fa a la guerra de l'Iraq, Carlos Jiménez Villarejo ha assenyalat que una resolució de l'ONU dels anys setanta atorga tota la legitimitat al poble que es resisteix a una ocupació il·legítima. Ha admès que hi ha la possibilitat d'estudiar si Bush i Blair –«el paper d'Aznar va ser irrellevant; va ser una expressió de servitud»– han incorregut en un delicte de guerra, i ha considerat que el clamor popular que va fer possible un canvi polític i el retorn de les tropes espanyoles «és necessari per a la bona direcció de la democràcia».

Per a l'exfiscal en cap Anticorrupció és clar que la majoria absoluta del PP va portar un retrocés democràtic a Espanya i va arribar a ser «inacceptable» l'actuació del Ministeri Fiscal pel que fa als interessos del Govern i dels sectors econòmics que li eren afins.

Villarejo ha sol·licitat una major solidaritat cap als immigrants: «Només demanen supervivència, el mateix que demanaven els exiliats republicans.» Ha denunciat que els paradisos fiscals compten amb el suport de les grans potències del món: «És un escàndol: amb part de l'immens volum de diners que circula en aquests petits territoris se solucionarien problemes com la fam i la sida», i ha subratllat que gairebé tota la banca espanyola és present en aquests paradisos fiscals. Ha exigit mesures per impedir l'evasió de capitals i també perquè, a través d'una ilei d'incompatibilitats més ferma es puguin controlar els béns dels alts càrrecs de la funció pública.

Carlos Jiménez Villarejo va ingressar en la carrera fiscal l'1 d'abril de 1962, quan va ser destinat a la Fiscalia de Barcelona. El 1973 va ser sancionat durant dos anys per la seva actuació en defensa dels drets humans dels presos polítics i contra la tortura. Va ser nomenat fiscal en cap de la Fiscalia de l'Audiència de Barcelona el 1987 i el 1995 va assumir la Direcció de la Fiscalia Especial Anticorrupció, on va impulsar diverses mesures per investigar la delinqüència financera i els delictes econòmics, prestant una especial atenció als problemes de la cooperació penal internacional. El juliol del 2003, el Govern del Partit Popular el va cessar del càrrec per motius polítics.