Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Antoine Leonetti: «Les administracions culturals estan excessivament polititzades»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

06 / 07 / 2004
Antoine Leonetti: «Les administracions culturals estan excessivament polititzades»

En el Diàleg «Drets humans i administració local i regional», Leonetti, doctor en Dret, ha demanat de fomentar les identitats locals sense que suposi una trava per a les identitats nacionals.
Marina Subirats, consellera d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona ha insistit que l'educació a les escoles ha d'anar més enllà de l'ensenyament acadèmic.


Antoine Leonetti, doctor en Dret, ha referit aquest matí en el grup de treball «Drets culturals i de l'educació i administració local i regional» que «les administracions culturals es troben mal gestionades, per gestors excessivament polititzats i burocratitzats». En aquest sentit ha insistit en la «necessitat de mantenir la política a una bona distància de l'administració cultural».

D'acord amb la seva opinió, «un paper fonamental de l'administració de cultura és afavorir la diversitat. La presència d'una identitat local molt marcada no és un problema sinó tot al contrari, però una gestió equilibrada d'aquest pluralisme requereix una professionalització molt avançada, persones no polititzades».

Ha insistit que «cal fomentar les identitats locals sense que suposi una trava per a les identitats nacionals, de la mateixa manera que s'han de protegir les llengües locals, però sense proteccionisme. On hi ha una llengua local cal permetre l'ensenyament d'aquesta llengua, però no en detriment de la llengua oficial.»

Segons les seves paraules, «actualment les ciutats s'enfronten a dos grans problemes de gestió: els amplíssims moviments de població i d'altra banda la revolució administrativa dels processos de descentralització. Com a conseqüència hi ha una sèrie de noves pràctiques culturals, àmbits i també riscos, entre els quals la discriminació.»

En la seva definició del concepte de drets culturals ha insistit que «els drets culturals són ambigus, ja que inclouen l'equilibri entre identitats nacionals i regionals. Són ambigus perquè no poden estar als tribunals i no poden tenir pretensió jurídica, si no són drets que superin aquests àmbits».

Ha afegit que «Existeixen dos principis fonamentals que es poden aplicar tant en l’àmbit local com nacional, un és assegurar la separació de l'administració d'educació de la de cultura. La Constitució espanyola del 1978 separa en articles diferents, el 24 i el 27, els drets a l'educació i a la cultura». Per tant, per a Leonetti «va ser un gran error del govern anterior unir aquests dos ministeris».

Per part seva Marina Subirats, consellera d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, ha dit que «Hi ha una oferta d'educació pública gratuïta, educació concertada, educació privada, però no és suficient perquè això suposa una segmentació de la societat en classes socials». En aquest sentit ha afirmat que «el 73 per cent dels emigrants va a l'educació pública gratuïta».

Per a Subirats, «Malgrat que l'escolarització a Espanya és molt alta, l’absentisme colpeja fort i és una cosa que es produeix essencialment en sectors marginats: per exemple en alguns sectors de gitanos, no és un fet propi de la cultura gitana sinó de famílies desestructurades, també es produeix en grups d'immigrants i en els itinerants».

Així mateix ha insistit en la necessitat que l’educació superi l'ensenyament acadèmic i ha conclòs que «Cada dret només és possible si hi ha un deure, no podem formar una ciutadania consentida que només pensi en drets».

El Diàleg «Drets humans i administració local i regional» ha acabat avui al Fòrum.