Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Arcadi Navarro (Universitat Pompeu Fabra): «Els humans som els que aportem casos més extraordinaris de cooperació»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

19 / 07 / 2004
Arcadi Navarro (Universitat Pompeu Fabra): «Els humans som els que aportem casos més extraordinaris de cooperació»

La sessió matinal del Diàleg «El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació» ha tractat sobre la naturalesa humana i la conducta respecte de la cooperació

El membre de la Unitat Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Arcadi Navarro, ha parlat en la seva intervenció de la condició egoista i cooperadora de l’ésser humà. En aquest sentit, Navarro ha explicat que «són els humans els que aportem casos més extraordinaris de cooperació». Per a Navarro, «de vegades la millor manera de competir és cooperar».

Navarro ha definit diversos models bàsics de cooperació. Així, ha parlat del model de selecció de grup, que basa la seva cooperació en el bé de l’espècie; del model de selecció de parentesc, que és solidari amb la seva família; i del model d’altruisme recíproc. Aquest model de cooperació «és aquell que busca el benefici mutu, aquell que coopera amb els que cooperen», ha dit Navarro. A més, Navarro ha fet referència al model d’altruisme indirecte, «dut a terme per aquells que tracten bé als desconeguts però que coneixen la seva bondat, tot i que també tracten els totalment desconeguts». Navarro ha explicat que aquests models interactuen en la societat.

En relació amb l’aprenentatge social, Arcadi Navarro ha explicat que «hi ha certes normes per tractar els desconeguts. La societat té tendència a realitzar càstigs altruistes i fer distribucions justes, classificant fins a quin punt som solidaris i justos». Navarro ha dit que la imposició d’aquestes normes de càstig «pot ser un error, ja que poden ser dolentes per a la societat i adaptar-se malament com a norma; un exemple seria l’ablació».

Per a Navarro és important «que la cooperació s’exerceixi en individus que cooperen, ja que no es pot donar el cas en individus egoistes». A més, Navarro ha parlat de la tendència humana de posar «etiquetes» als altres humans. Tot i això, Navarro creu que «és ara quan comencem a entendre què és la cooperació».