Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Josep Ramoneda: «La paraula multiculturalisme pot reforçar la idea de l’”ells” i el “nosaltres”»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

10 / 09 / 2004
Josep Ramoneda: «La paraula multiculturalisme pot reforçar la idea de l’”ells” i el “nosaltres”»

El director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha intervingut en el Diàleg «Promoure la convivència i la seguretat en la societat de la informació».

Josep Ramoneda, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha apuntat que «l’ús de la paraula multiculturalisme pot reforçar la idea de l’“ells” i el “nosaltres”, quan és molt millor que tots siguem “nosaltres” amb valors universals, ja que la idea de la diferència pot fer-se servir com a coartada per no respectar els valors universals».

En intervenir en el seminari «Seguretat i diversitat cultural: diàleg intercultural i mediació en l’era digital», el periodista i filòsof català s’ha referit al fet que una certa manca de cura de l’esquerra pels temes de seguretat ha portat a l’actual perill d’acceptar acríticament la seguretat com un concepte ideològic, quan «una de les raons bàsiques del contracte social és la seguretat».

Segons les seves paraules existeixen peculiaritats entre els conceptes de seguretat americà i europeu i en aquest sentit ha alertat sobre una tendència a un model de «comprar la seguretat, és a dir, reforçar mecanismes de seguretat, que és més fàcil, en lloc de treballar en una política de prevenció».

En la seva intervenció també s’ha referit a la necessitat de recuperar «la idea del bé comú, actualment abandonada» i ha advocat per una pedagogia de la seguretat. Igualment ha plantejat «la confusió entre seguretat ciutadana i seguretat política» i «la deliberada associació de l’emigració amb la violència, sense que hi hagi raons per fer-ho».

En el seminari «Seguretat i diversitat cultural: diàleg intercultural i mediació en l’era digital» s’han presentat també diverses experiències de mediació cultural i comunitària a barris multiculturals.