Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Shirin Ebadi (Premi Nobel de la Pau): «Lluitar contra el terrorisme no ha de silenciar els que opinen de forma diferent»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

03 / 07 / 2004
Shirin Ebadi (Premi Nobel de la Pau): «Lluitar contra el terrorisme no ha de silenciar els que opinen de forma diferent»

El diàleg «Orient-Occident» ha quedat clausurat aquesta tarda amb l’objectiu que les dues cultures acostin posicions i aprenguin l’una de l’altra. Entre els ponents, hi han intervingut Shirin Ebadi, Fidel Ramos, Fernando Morán i Robert Cooper.

Shirin Ebadi, advocada i premi Nobel de la Pau (2003), ha explicat en la clausura que «hi ha un grup persones que creu erròniament que el conflicte entre cultures és inevitable i amb aquests motius justifiquen la força». Ebadi s’ha plantejat si l’islam respecta i accepta els drets humans de les persones. En aquest sentit, per a Ebadi «el problema no està en l’islam sinó en alguns governs islàmics que no volen mostrar una interpretació de l’islam que faci possible la convivència amb els drets humans». L’advocada ha afegit que «per poder fer un canvi cultural s’ha d’ensenyar un base islàmica correcta, un islam revitalitzat». Ebadi creu possible «demostrar que es pot ser musulmà i respectar els drets humans i la democràcia».

En relació amb el fonamentalisme, Ebadi ha dit que «lluitar contra el terrorisme no ha de ser l’excusa per silenciar les persones que opinen de forma diferent; la violència és contagiosa». Ebadi ha explicat que «si realment volem la pau, hem de respectar els drets de les persones i els acords de les Nacions Unides». Ha fet una crida perquè s’intenti veure l’islam de forma diferent: «Si en el nom de l’islam es cometen actes terroristes, se n’està fent un mal ús, ja que l’islam no tolera la violència».

L’exministre d’Afers Exteriors, Fernando Morán, també ha intervingut en la sessió i ha explicat que «és necessari, convenient i urgent el diàleg entre Orient i Occident, sobretot perquè sembla que hi ha una tendència a simplificar allò que no coneixem». Per a Morán «és important tolerar les manifestacions públiques d’altres religions, no podem pretendre que es quedi en un àmbit privat». «Privatitzar la religió és una amputació de la realitat», ha conclòs.

Fidel Ramos, expresident de Filipines, ha defensat que «ara el que cal són accions» i ha convidat el públic a endegar-les. Per a Ramos, «el més important és inculcar la felicitat als altres independentment dels nostres orígens i la nostra cultura». «El que s’ha de fer és cuidar, compartir i atrevir-se a actuar», ha afegit Ramos. Per la seva part, el director general de Política Exterior i Seguretat Comuna del Consell de la Unió Europea, Robert Cooper, ha explicat que «cal que Europa torni la mirada cap a l’Àsia». Cooper ha valorat l’esforç de tots els que s’han desplaçat per venir a discutir al Fòrum: «L’esforç que han fet per sortir dels seus països i reunir-se al Fòrum és el mateix que ha de fer Europa.»

L’ambaixador en missió especial, Manuel Montobbio, ha repassat tots els conceptes que des del passat 1 de juliol s’han analitzat al diàleg «Orient-Occident». En aquest sentit, Montobbio ha recordat que «Orient viu cap a l’interior mentre que Occident ho fa cap a l’exterior». Ha explicat que l’islam és la gran fractura entre Orient i Occident i ha parlat també dels exilis recíprocs. L’ambaixador ha recordat que l’11-S ha provocat una nova era en la qual hi han aparegut actors no estatals. Com a conclusió ha afegit que «ara que el diàleg ha acabat ha arribat l’hora que el vertader diàleg comenci en cada un de nosaltres».