Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Emil Salim: «Europa ha d’obrir els ulls i ajudar-nos a créixer»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

02 / 07 / 2004
Emil Salim: «Europa ha d’obrir els ulls i ajudar-nos a créixer»

El Diàleg «Orient-Occident» ha tractat en la sessió d’aquesta tarda la cultura, el desenvolupament i els models socioeconòmics d’Àsia, Amèrica Llatina i Europa

El professor d'Economia de la Universitat d'Indonèsia i exministre d’Estat de Demografia i Medi Ambient, Emil Salim, ha afirmat que els principals problemes que afecten la societat actual són la degradació del medi ambient i l’augment de la pobresa. Salim ha explicat que aquests dos aspectes no s’han tingut en compte en les polítiques estatals i que ha fracassat el mercat. En aquest sentit Salim ha observat que «s’ha sobredimensionat el paper del Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial i el Departament de Comerç Americà. «Els governs han volgut controlar la macroeconomia, han apostat per la privatització i han oblidat el desenvolupament sostenible i els aspectes socials».

Salim ha expressat la necessitat de «donar responsabilitat a la societat civil i que hi hagi un equilibri entre l’home i la societat i entre l’home i el medi ambient». Salim ha apuntat que les mesures que es prenguin a Orient i Occident no poden ser les mateixes, ja que són societats amb característiques diferents i no tenen les mateixes capacitats ni recursos». En aquest sentit Salim ha demanat que Occident obri els ulls i ofereixi la seva ajuda «per fer créixer l’Orient perquè arribi a ser la locomotora econòmica global».

L’ exdirector per a Àsia del World Economic Forum, Frank Jürgen Richter, ha fet una reflexió econòmica i ha explicat els diferents models econòmics, com l’anglosaxó i l’asiàtic. El primer és un model intervencionista, basat en el sector privat i les inversions per mantenir la competitivitat, mentre que l’asiàtic es caracteritza pel foment de les exportacions i la fabricació de productes nacionals. Richter creu que en tots dos models hi han aparegut inconvenients i ha proposat un model xarxa. «La globalització no equival a un “cocacolaització” sinó a una desnacionalització». Richter ha explicat que aquest model centra els seus esforços en una visió àmplia del desenvolupament en els diferents actors econòmics entre els que s’hi inclouen les empreses, la societat civil i els governs. «És important que la preocupació sigui no només individual sinó també col·lectiva; cal defensar el multilateralisme en la presa de decisions».

El director del projecte PNUD per a Mercosur, Carlos Moneta, ha relacionat Àsia amb Amèrica Llatina i la relació cada vegada més estreta entre totes dues. En aquest sentit Moneta ha dit que «Amèrica Llatina ha d’aprendre molt d’Àsia en relació a la seva història i construcció estratègica, i alhora Àsia ha d’aprendre encara molt de la nostre capacitat d’improvisació, creativitat i innovació».

Moneta ha explicat els projectes d’integració que du a terme l’Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), que ha proporcionat acords entre Xile i Corea, Japó i Mèxic. Moneta ha destacat els processos d’autoafirmació i d’integració interregional de l’Àsia. Aquesta unió entre les dues zones «pot ajudar a tenir una major autonomia enfront dels Estats Units i que hi hagi una recuperació del lideratge i l’orientació».

Mario Artaza, ambaixador director executiu d'Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), ha parlat més extensament dels projectes de l’organització. Artaza ha explicat que els seus projectes es duen a terme a molt nivells, entre els que ha destacat les finances, el desenvolupament sostenible, el transport o la dona. En aquest sentit, Artaza ha explicat que els objectius de l’APEC són la discriminació de les tarifes, la supressió de les traves del comerç i obtenir benefici de la liberalització. «Estem fent molts esforços per construir ponts entre Orient i Occident i en aquest sentit les exportacions, les inversions i la creació de llocs de treball s’han incrementat considerablement». En la seva tasca per fomentar la cohesió social de grups i de cultures l’APEC pretén reforçar les capacitats per contrarestar el terrorisme.

El director general del procés Asem-5, Nguyen Dang Quang, ha explicat que són necessàries la pau i la cooperació en el món. Quang ha dit que la globalització està afectada per amenaces dures com podria ser el terrorisme i per amenaces toves entre les quals es troba la pobresa, la degradació del medi ambient, els desplaçaments o les malalties contagioses. En aquest sentit Quang ha afirmat que «la cooperació entre països és imprescindible, ja que cap país pot sobreviure a aquestes amenaces amb aïllacionisme».

Quang aposta pel diàleg entre Àsia i Europa sobretot després de l’ampliació del vell continent que «ha fet augmentar les oportunitats i reptes d’Àsia». Per a Quang les dues zones tenen interessos comuns com la construcció de la pau i l’estabilitat. Quang ha proposat un diàleg basat en tres fronts: l’econòmic, el social i el polític. «La cooperació només tindrà èxit si és multilateral i en aquest sentit les Nacions Unides tenen un paper important com a coordinador internacional per tal de promoure el diàleg i la comprensió», ha afegit Quang. El director general del procés Asem-5 ha recordat que la propera reunió de l’ASEM, que tindrà lloc a Vietnam el proper mes d’octubre, «revitalitzarà la cooperació entre Àsia i Europa».