Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El sector del turisme es juramenta al Fòrum a aliar-se amb la diversitat cultural i el desenvolupament sostenible

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

16 / 07 / 2004
El sector del turisme es juramenta al Fòrum a aliar-se amb la diversitat cultural i el desenvolupament sostenible

«Per primera vegada la simbiosi entre turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible ha pres carta d'identitat», ha afirmat, complagut, Cipriano Marín, de l'organització INSULA i de l'Institut de Turisme Responsable (ITR), a la presentació de les conclusions del Diàleg «Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible» que avui es clausura al Fòrum Barcelona 2004. Una trobada que ha adoptat com a lema de futur per al sector la frase «el turisme som tots i el turisme és per a tots».

A la mateixa roda de premsa també hi han intervingut Eduardo Farina, del Fòrum Mundial del Turisme per la Pau i el Desenvolupament Sostenible; Juan Ignacio Pulido, secretari general de l'Associació d'Experts Científics en Turisme (AECIT); Emma Tuki, de la Corporació Nacional de Desenvolupament Indígena de l'illa de Rapa Nui (Pasqua) i Wolf Michael Iwand, director executiu del Departament de Medi Ambient i Qualitat del tour-operador TUI.

Marín ha remarcat que «la diversitat cultural és un valor essencial per a la indústria turística del futur» i que «la imposició de la homogeneïtzació és un dels majors riscos de degradació del sector». Hem creat la criatura dels nous temps: l’entesa entre turisme, desenvolupament sostenible i el respecte al patrimoni físic i cultural», ha anunciat Marín. «El Diàleg ha tingut tant d’èxit que no ens podem permetre que aquesta primera pedra acabi on hem començat, i per això Turisme de Barcelona i el ITR vetllaran per l'esperit i compliment dels compromisos adoptats al Fòrum», ha afegit.

Iwand, com a responsable d'un dels més grans tour-operadors mundials, s'ha pronunciat sobre diverses qüestions polèmiques del sector com la proliferació de vols barats i el comportament poc cívic d'alguns dels usuaris d'aquestes ofertes. «Si volem democratitzar el turisme, tothom ha de poder viatjar. Cal canalitzar les demandes i formar i informar el client perquè es comporti en la destinació que ha triat», ha dit Iwand. En aquest sentit, la Declaració sobre els Nous Reptes de la Gestió Turística elaborada per l’AECIT a l'empara de la celebració del Diàleg estableix que «la formació i professionalització del sector és un dels principals instruments en la reorientació del cicle de vida de les destinacions i productes turístics».

Crisis a Espanya
Sobre la crisi a Espanya i el paper dels tour-operadors, acusats de promoure destins alternatius com Turquia o Tunis pel seu menor cost, Iwand ha admès que «Espanya té un problema perquè ha perdut quota de mercat» i s'ha preguntat si la indústria turística espanyola està disposada a «lluitar» per incrementar la fidelitat dels seus clients. «Per poder oferir alguna cosa primer cal estar convençuts de l'adequada relació qualitat-preu», ha dit amb to de retret i ha advertit que el sector «no podrà sobreviure» si es basa només en el turisme d'estades curtes i a baix preu.

En relació amb les zones i paratges deteriorats per l’efecte de la instal·lació de infrastructures turístiques, Marín ha instat el sector a rehabilitar en la mesura del possible el dany causat i a «no generar polítiques de terres cremades». El portaveu del ITR ha admès que el Diàleg ha suposat un toc d'atenció amb vista a la planificació futura en zones emergents, on haurà de respectar-se el seu patrimoni. «No hem de sobrepassar el nivell dels riscos admissibles. És la lliçó apresa en la degradació i caiguda de moltes destinacions», ha advertit Marín.

Per la seva part, Tuki ha defensat l'existència de la quota de 21.000 visitants anuals a l'illa de Rapa Nui. «Som un Patrimoni de la Humanitat tan fràgil que l'única manera de protegir-lo és que només alguns puguin conèixer-lo. Nosaltres decidim com cuidar la nostra illa i no ha de venir gent de fora a dir-nos què hem de fer», ha declarat. En aquest context de recerca del punt intermedi entre turisme, sostenibilitat i respecte a la diversitat cultural, Farina ha anunciat que en el mes de desembre vinent s'iniciarà al Brasil el Fòrum Mundial del Turisme per la Pau i el Desenvolupament Sostenible. L'esdeveniment es prolongarà amb dos trobades més en el mateix país el 2005 i 2006 i el seu objectiu és donar continuïtat a les accions iniciades al Fòrum Barcelona 2004 per tancar el cercle en la pròxima edició de l'esdeveniment.