Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els diferents sectors del turisme busquen al Fòrum un compromís de futur lligat a la sostenibilitat i la diversitat cultural

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

14 / 07 / 2004
Els diferents sectors del turisme busquen al Fòrum un compromís de futur lligat a la sostenibilitat i la diversitat cultural

«Aquest és un diàleg ambiciós que en la seva declaració final inclourà un compromís del turisme amb un futur vinculat a la sostenibilitat i la diversitat», ha dit Tomás de Azcárate, director del Diàleg «Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible» que ha començat avui al Fòrum Barcelona 2004. Amb de Azcárate han participat en la roda de premsa de presentació del Diàleg Francesco Frangialli, secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), i Jafar Jafari, president del comitè científic del Diàleg.

Els responsables del Diàleg «Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible», que aplegarà uns 2.000 participants, han remarcat que, per primer cop, tots els sectors d’aquest «gran pes pesat de l’economia mundial» es reuniran per abordar «els problemes relacionats amb el turisme i la seva responsabilitat social amb el patrimoni físic i cultural». A més de liderar el rànquing de l’economia mundial, «el turisme té una enorme capacitat de transformació de la vida de les comunitats, ja que és una de les activitats principals de la humanitat», ha subratllat Frangialli, que ha recordat que durant el 2003 es van registrar gairebé 700 milions de viatges internacionals amb un impacte econòmic de 514.000 milions de dòlars.

«La pressió del turisme sobre el medi ambient i les comunitats locals augmentarà i cal pensar en la sostenibilitat i a aplicar les normes del codi d’ètica global aprovat el 1999», ha assenyalat Frangialli. «No pot haver-hi sostenibilitat sense la conscienciació del turista, les administracions, els operadors turístics i les agències de viatges», ha remarcat de Azcárate, que ha afegit: «el tractament d’una destinació turística ha de passar per la sostenibilitat. Sense el respecte als valors culturals de la destinació poc es pot caminar». En aquest sentit, el director del Diàleg s’ha referit a la crisi que pateix el sector a les illes Balears i les Canàries a causa de l’escassa diversificació de l’oferta i la seva mínima implicació amb el patrimoni cultural de les dues comunitats.

Jafari, per la seva banda, ha denunciat les devastadores conseqüències que en alguns indrets d’elevat valor mediambiental ha ocasionat l’anomenat «ecoturisme». «Aquesta modalitat va prometre destinacions poc visitades i alguns operadors van crear un mercat en entorns naturals fràgils i van provocar la construcció d’infraestructures i allotjaments en llocs impropis, afectant negativament la natura», ha dit. «Ara, molts operadors turístics han reconegut els seus errors i la situació s’està normalitzant. Han entès que si no ens autoregulem nosaltres mateixos, ho faran els altres», ha afegit. Segons Jatari, l’ecoturisme sostenible ha de respectar els límits de capacitat de càrrega imposats per la natura.

Recuperació del sector Frangialli també ha mostrat la seva satisfacció per la decidida recuperació del sector després d’una època «molt estranya» provocada per l’11-S, la crisi econòmica mundial, alguns atacs a turistes i les malalties epidemiològiques enregistrades a l’Àsia. «Per a aquest 2004 esperem un augment d’entre el 5 i el 10 per cent dels viatges internacionals», ha informat l’expert, que s’ha declarat fins i tot sorprès per l’increment del 16 per cent dels desplaçaments amb destinació a l’Orient Pròxim. Segons Frangialli, aquest rellançament dels viatges internacionals –principal indicador de l’estat de salut del sector turístic mundial– és producte de la fortalesa de les economies dels Estats Units, el Japó i conjunt d’Àsia i pel fet que «les dificultats d’aquests darrers tres anys no han eliminat la necessitat de viatjar. Fins ara s’han ajornat molts viatges per por, però ara que s’aclareix la situació global s’estan reprogramant», ha afirmat el màxim responsable de l’OMT, que des del passat mes de desembre és Agència Especial de les Nacions Unides en un reconeixement del turisme com a fenomen social, econòmic, cultural i mediambiental.