Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Domingo Jiménez Beltrán: «Si continuem així serà el turisme que destruirà el turisme»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

16 / 07 / 2004
Domingo Jiménez Beltrán: «Si continuem així serà el turisme que destruirà el turisme»

Aquest matí s’han tractat aspectes com el compromís ètic i el medi ambient relacionats amb el turisme

L’assessor de la Presidència del Govern i exdirector de l’Agència Europea del Medi Ambient, Domingo Jiménez Beltrán, ha explicat que «no podem tractar la crisi del turisme actual amb la mateixa mentalitat que fins ara; cal desenvolupar polítiques sostenibles». En aquest sentit, Beltrán ha dit que fins ara s’ha utilitzat la lògica de la insostenibilitat.

Beltrán ha afegit que cal reforçar i definir les polítiques de la Unió Europea que actualment no són prou fortes. Entre les polítiques que cal definir, Beltrán ha destacat les que es refereixen al transport, al territori i al turisme. En aquest últim cas, Beltrán pensa que «si continuem així serà el turisme que destruirà el turisme». L’assessor de la Presidència ha parlat d’altres polítiques que estan relacionades amb l’activitat turística i que sí que són regulades per la Unió Europea, com ara l’agricultura, l’energia i el mercat interior.

Per a Beltrán, és perillós que el turisme sigui la única activitat econòmica d’una regió, ja que pot destruir-ne el patrimoni tangible i intangible. Per evitar-ho, Beltrán ha defensat un nou turisme que no destrueixi, que sigui sostenible i que controli el consum d’energies. A més, ha proposat criteris de reflexió basats en la seguretat, en la dimensió europea i en els conceptes de temporalitat i irreversibilitat. «Caldria dissociar el creixement econòmic de l’ús de recursos naturals i culturals», ha conclòs Beltrán.

El membre de la xarxa europea d’ONG Ecotrans, Herbert Hamele, ha parlat de la necessitat de les etiquetes ecològiques no tan sols com a controladores per al medi ambient sinó també per tenir en compte consideracions de tipus social i econòmic. «Aquestes etiquetes són certificats verds de garantia de la conservació del medi ambient», ha afegit Hamele. El representant d’aquesta xarxa, que se centra en el desenvolupament sostenible del turisme i els aspectes socioeconòmics associats, ha explicat que encara que és una experiència en procés, actualment funcionen cinquanta certificats verds a Europa.

El secretari general adjunt de l’Organització Mundial de Turisme, David de Villiers, ha parlat d’un codi ètic, ja elaborat, que conté deu articles amb directrius per al comportament responsable a escala turística. De Villiers ha explicat que «aquest codi és voluntari i no vinculant per a les empreses, i gràcies a l’Assemblea de Nacions Unides de l’octubre 2002 es comença a assumir aquesta responsabilitat». «No és una llei sinó una crida al sentit moral dels agents del turisme», ha afegit De Villiers.

Entre alguns dels articles que conté aquest codi ètic s’hi poden trobar el respecte entre les societats, la igualtat de drets humans i grups més vulnerables, el respecte al medi natural, la necessitat de compartir beneficis de forma justa i equitativa i el turisme com a dret fonamental de l’home que cal respectar.