Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Ignacio Ramonet: «Assistim a la revenja del mercat contra l'estat»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

16 / 07 / 2004
Ignacio Ramonet: «Assistim a la revenja del mercat contra l'estat»

El director de «Le Monde Diplomatique» ha explicat els efectes nocius de la globalització, la necessitat de crear un moviment polític que la contraresti i ha suggerit la instauració d'un impost de solidaritat a les famílies més riques del planeta

Ignacio Ramonet, director de Le Monde Diplomatique, ha assegurat aquest matí al Diàleg «Pobresa, microcrèdits i desenvolupament» que «actualment assistim a la revenja del mercat contra l'Estat. En aquests moments de globalització vivim la substitució de projecte nacional social per la lògica del mercat: el mercat es veu com la solució. El capital busca revenja sobre l'Estat amb la intenció de destruir-lo».

En la seva intervenció en la sessió «Globalització, pobresa i desigualtats», Ramonet ha afirmat que «la lluita del mercat contra l'Estat significa també la de l'individu contra el col·lectiu, la de l'egoisme contra la solidaritat». D'acord amb les seves paraules, «la globalització és la cara contemporània de l'expansionisme nord-americà».

En comparar estadístiques sobre el 20% de persones més riques del món i el 20% més pobre, ha comentat que al 1960 el 20% tenia 30 vegades més riqueses que el 20% més pobre, però avui té 82 vegades més riqueses.

D'acord amb la seva opinió, les solucions per a l'actual situació serien, entre d'altres, instaurar una espècie d'IVA planetari per a la redistribució de la riquesa, suprimir els paradisos fiscals, eliminar el deute extern del Tercer Món, portar aigua potable a totes les persones i la creació d'un impost de solidaritat sobre les 15 fortunes més grans del món».

«Si s’imposés un 0.7% d'impost a aquestes famílies, es recaptarien 13 mil milions, que és el que es gasta Europa en perfum en un any», ha precisat Ramonet.

Per això ha assignat a l'actual generació la missió d’«aconseguir crear un model alternatiu, un contrapoder antiglobalització, promoure un salt polític, un moviment intel·lectual i polític que proclami el canvi mitjançant un programa que doni cohesió a totes les iniciatives».

Més endavant ha assegurat que «democràticament tenim la majoria, i aquesta majoria s'imposarà democràticament».

Ramonet ha criticat que com a resultat de certes pràctiques autoritàries i absolutistes d'alguns governs que han aixafat l'individu, «ara assumim el privat com bo per naturalesa». «Quan un Estat nacionalitzava era per al poble, però ara si intenta nacionalitzar, immediatament hi ha un cop d'Estat. Quan les empreses privatitzen es veu com a quelcom positiu, però finalment el que fan les empreses privades és fer el mateix que feia l'Estat, però només per a uns pocs».

Al respecte ha sentenciat que «només el poble pot defensar el sector públic. Si es redueix l'espai de l'Estat, es redueix la democràcia, i amb la liquidació de l'Estat comença la jungla».