Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Adela Cortina (Fundació Etnor): «Que una societat sigui moral vol dir que s’anticipa al futur»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

25 / 07 / 2004
Adela Cortina (Fundació Etnor): «Que una societat sigui moral vol dir que s’anticipa al futur»

Aquest matí ha tingut lloc la sessió sobre el capital ètic i el desenvolupament en el marc del Diàleg «La riquesa ètica de les nacions».

La catedràtica d’ètica de la Universitat de València i directora de la Fundació Etnor, Adela Cortina, ha explicat que «els sectors polític, econòmic i cívic poden apropar-nos a la dignitat humana». En aquest sentit, el sector polític ha de convertir-se en un vertader govern del poble i seguir els criteris de justícia. El sector econòmic, que proporciona la riquesa, ha d’actuar de forma ètica. I el sector cívic ha de ser solidari i intervenir activament en la política i la societat civil. Per a Cortina, aquests tres sectors han d’aconseguir arribar a una moral. «Que una societat sigui moral vol dir que no actua de forma reactiva sinó que s’anticipa al futur», ha afegit Cortina.

Cortina ha explicat també quatre tipus de capital perquè una societat pugui avançar: el físic, el construït, l’humà i el social. Per a la catedràtica les empreses són capaces de crear un bon capital social si tenen una bona relació amb tots els stateholders i aconsegueixen beneficis interns, estalviant costos, i beneficis indirectes, generant un cercle virtuós de bons actes en la societat. «Si tots actuem de manera immoral ens introduïm en un cercle viciós immoral, és a dir, jo no actuaré moralment si la resta ho fa immoralment», ha afegit Cortina.

La catedràtica d’ètica ha explicat que «en el context de globalització, les empreses ètiques són les que poden resistir a la volatilitat i incertesa dels mercats».

Cortina ha apuntat que l’ètica tracta de forjar el caràcter, la predisposició a actuar bé, és a dir, les virtuts, o a actuar malament, els vicis. Per a Cortina, el capital ètic dóna identitat. «La moral d’un poble, organització o persona es basa en la jerarquització dels valors als quals optem i aquests han de ser valors superiors com la llibertat, la igualtat, la solidaritat i aquells que se serveixen del diàleg», ha afegit Cortina.

Thomas J. Donaldson

De la seva banda, el professor de la Wharton School de la Universitat de Pennsilvània, Thomas J. Donaldson, ha explicat que «les empreses i les nacions són més pròsperes i eficients si es prenen seriosament l’ètica». I en aquest sentit els grups que estan vinculats a les corporacions «aprecien el seu comportament ètic». Per a Donaldson hi ha ètiques nacionals que «milloren les imperfeccions del mercat i prosperen a llarg termini».

Donaldson ha apuntat que existeixen tres criteris indicadors de l’ètica de les nacions. El primer és una millor distribució dels béns primaris, el segon és la col·laboració, la integritat i la confiança de les transaccions en la societat i finalment els deures dels ciutadans. En aquest últim cas, els deures es refereixen al respecte a la propietat intel·lectual i al medi ambient, al rebuig al suborn i a donar informació transparent de les empreses.