Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Alain G. Gagnon (Universitat del Quebec): «Les grans nacions no ofereixen solucions a les aspiracions de les petites nacionalitats»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

24 / 07 / 2004
Alain G. Gagnon (Universitat del Quebec): «Les grans nacions no ofereixen solucions a les aspiracions de les petites nacionalitats»

En la seva intervenció a la primera sessió del Diàleg «La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social», el professor de ciències polítiques de la Universitat de Quebec a Mont-real (UQAM) ha citat els exemples del Quebec, Catalunya i Escòcia com a nacionalitats que aspiren a desenvolupar lliurement els seus models nacionals.

Alain G. Gagnon, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Quebec a Mont-real (UQAM), ha apuntat avui en la inauguració del Diàleg «La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social» que «les grans nacions no ofereixen solucions a les aspiracions de les petites nacionalitats». En aquest sentit ha assenyalat que «les grans nacions no contribueixen a les convivència amb les petites i la imposició dels seus models són camises de força per a les petites comunitats, ja que no ofereixen solucions a les aspiracions més elementals d'aquestes comunitats nacionals».

En la seva intervenció en la sessió «La grandesa ètica de la política», Gagnon ha fet un recompte històric de les grans fites a partir de les quals la societat occidental va fonamentar les arrels en les quals se sustenta actualment: la Revolució Francesa i la independència dels Estats Units com a eix del sistema democràtic d'avui, i la Revolució Industrial com a essència del desenvolupament econòmic. Sobre això ha subratllat que «com que aquests models de justícia s'han imposat, les nostres exigències ètiques davant les nacions han de ser molt grans».

Igualment ha assegurat que «les societats modernes solen centralitzar i homogeneïtzar la cultura com a resposta a la diversitat cultural» i en aquest sentit ha assenyalat el cas del Canadà i el Quebec, en què «s'ha fet actuar les minories sota la idea del cafè per a tots».

Gagnon ha anunciat que s’està preparant la creació d’un grup d’investigació d’àmbit internacional sobre les petites nacionalitats. Aquest projecte, impulsat per la Universitat de Quebec, consistirà en un grup interdisciplinari per analitzar la diversitat. El professor ha apuntat a Catalunya, Escòcia i el Quebec com les tres societats que més possibilitats tenen de liderar aquesta iniciativa, l’inici de la qual està previst per a la propera tardor.

El Diàleg «La riquesa ètica de les nacions» continuarà fins demà 25 de juliol al Fòrum.