Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Marta Rosàs: «El compromís dels joves no ha de ser només amb els joves sinó amb tot el món»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

14 / 08 / 2004
Marta Rosàs: «El compromís dels joves no ha de ser només amb els joves sinó amb tot el món»

El Festival Mundial de la Joventut ha quedat clausurat aquesta tarda amb el mateix ambient festiu que es va inaugurar. En les intervencions ha quedat palès l’enfortiment de la xarxa associativa catalana i la necessitat de la participació dels joves per construir un món millor

L’orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OIJPC) ha estat l’encarregada de donar la benvinguda al nombrós públic present a l’Auditori del Fòrum. A més, també s’ha pogut veure un vídeo dels millors moments viscuts al Festival els últims sis dies. Alguna de les dades que cal destacar han estat la participació de prop de 8.000 joves de 125 països.

El regidor de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Florensa, ha volgut recordar «als 2.500 joves que no han pogut participar en el Festival perquè no han pogut sortir dels seus països d’origen que una vegada més es demostra que en aquest món globalitzat es permet la lliure circulació de divises però no de molts joves». En aquest sentit, Florensa ha dit que «ser jove provoca desconfiança i sospita».

Florensa ha definit el Festival com «un punt de trobada que ha permès l’enfortiment de la xarxa associativa» i ha explicat també que «els joves han aportat frescor, espontaneïtat i crítica així com també oci i diversió».

A més, el regidor ha recordat els diferents punts de vista de molts joves que s’han pogut sentir en els diàlegs i ha destacat el diàleg i la mediació «com a úniques vies de resolució de conflictes». Florensa ha volgut remarcar el caràcter obert, cosmopolita i mediterrani de la ciutat de Barcelona. «Una ciutat que exerceix de capital de Catalunya i que malgrat té una llengua pròpia que la parlen vora deu milions de persones, la Unió Europea encara no l’ha reconeguda oficialment», ha afegit.

Florensa ha destacat «l’èxit del moviment associatiu a Catalunya i la manera com moltes entitats catalanes han liderat xarxes internacionals de joves» i ha dit que cal continuar treballant «per la pau, la justícia, el dret d’autodeterminació dels pobles, pel respecte a les minories i els pobles indígenes, la solidaritat i en contra de la discriminació».

Finalment, Florensa ha demanat a les institucions «la necessitat de reforçar els mecanismes de participació, la inclusió de les dones en el moviment associatiu, una major inversió en polítiques de joventut i promoció de la participació per tal que la societat pugui ser més crítica i estigui més cohesionada».

D’altra banda, la responsable de la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Rosàs, ha destacat la implicació del Govern i els responsables del Festival perquè «el somni sigui realitat».

Rosàs ha explicat que el Festival ha donat a conèixer «la voluntat dels joves en la construcció d’un món millor». En aquest procés, Rosàs ha dit que «cal empatia i treball conjunt, tenim la responsabilitat de fer-ho per tal de superar les contradiccions, només així els canvis són possibles».

«Hem de dur a bon port les inquietuds i motivacions més enllà de la les nostres circumstàncies personals, els compromís dels joves no és tan sols amb els joves sinó amb tot el món», ha apuntat Rosàs.

La directora del Festival, Inés Giralt, ha dit que «aquest ha estat un viatge ple d’aventures». Giralt ha recordat el viatge a Panamà en què Barcelona es va presentar com a candidata per acollir la tercera edició del FMJ. Giralt ha afirmat «que aquests tres anys hem après que mobilitzar el Festival és mobilitzar persones, creativitat i flexibilitat».

«Ara ens queda que la plataforma associativa i juvenil guanyi importància i pes, i que cadascú quan arribi a casa continuï amb la força i la il·lusió per construir un món millor», ha conclòs Giralt.

La membre del Consell de Joventut del Pacífic, Jeannine Daniel, ha explicat que «les necessitats de cadascun dels joves que han participat al Festival són diferents: uns necessitaven ser escoltats i altres aprendre i escoltar». Malgrat tot, Daniel ha destacat la importància «d’aprofitar la informació i les pràctiques que s’han fet a Barcelona per tal de reduir la pobresa, la sida i promoure un món més igualitari i més just».

Daniel ha afegit que «cal donar veu als joves i fer possible que participin en la presa de decisions ja que són els que poden fer possible el canvi del futur».

Finalment, un participant del Festival ha manifestat la seva oposició sobre el fet que el Festival Mundial de la Joventut estigui patrocinat per empreses multinacionals perquè no s’hi sent «identificat».

Durant l’acte, la companyia Color Dansa ha ofert una representació en la qual es barrejaven el flamenc amb el hip-hop. La cloenda ha estat protagonitzada per l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans.