Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El diàleg «Drets cultural i desenvolupament humà» obre la porta a noves possibilitats per als drets relacionats amb la cultura

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

27 / 08 / 2004
El diàleg «Drets cultural i desenvolupament humà» obre la porta a noves possibilitats per als drets relacionats amb la cultura

El diàleg «Drets culturals i desenvolupament humà» s’ha clausurat aquesta tarda amb un emotiu homenatge al promotor del diàleg i fundador d’Interarts, Eduard Delgado

Rosa Maria Carrasco, presidenta de la Fundació Interarts, una de les organitzadores del diàleg, ha parlat del «llarg camí i les dificultats per arribar fins aquí, però ara el resultat és patent i estem molt satisfets». A més, Carrasco ha anunciat la creació «del primer portal d’Internet sobre drets culturals que ja es pot visitar des d’avui mateix». El lloc web www.culturalrights.org pretén ser un espai de recerca així com d’informació, difusió i intercanvi sobre aquests drets.

Carrasco ha dit que sovint «en el desenvolupament no tothom hi veu la cultura, acostuma a ser el parent pobre del tant per cent del pressupost i la cooperació cultural és encara més pobre». Així, Carrasco ha dit que «l’impacte que té la cultura en els individus és difícil de comparar amb el que té l’habitatge, la salut o l’educació, i per això és important introduir els drets culturals en les nostres agendes».

Finalment, Carrasco ha demanat un minut de silenci en clara referència a Eduard Delgado i «per a tots els que han vingut i que no poden gaudir de la seva cultura en llibertat».

D’altra banda, la secretària d’Estat de Cooperació Internacional i presidenta de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, Leire Pajín, ha demanat «una societat civil crítica per fer front a la societat global». A més, Pajín, ha recordat que Eduard Delgado «va ser l’impulsor i formador que ha fet possible una transformació de la vida cultural de Barcelona i altres parts del món».

El membre de l’Oficina de Cooperació Europe Aid de la Comissió Europea, François Nizery, ha explicat que «no hem de situar la cultura en primer lloc, perquè cauríem en el mateix error que critiquem ara, sinó que cal que la cultura tingui presència en la nostra escala de valors». Nizery ha apuntat que «no podem obsessionar-nos amb l’audiovisual i les imatges, i que cal trencar la frontera entre els que treballen en el món de la cultura i els que treballen en el món de l’educació».

Nizery ha dit que «no podem oblidar la foscor d’Europa» i ha afegit que «cal que la Comissió Europea tingui polítiques culturals». En aquest aspecte, Nizery ha recordat que «a Brussel·les s’avança en aquest sentit encara que es necessiten fons».

El membre de la UNESCO, Edgar Montiel, ha dit que «podem caure en un excés de formalisme si pretenem establir els drets culturals en un grapat de lleis i normes». Per això, Montiel ha afegit que «no podem oblidar les tradicions, els costums, que són més importants que no pas que un article es compleixi».

Montiel ha demanat «que tinguem una visió més àmplia de la cultura, per la qual cosa cal proposar nous paràmetres en l’agenda internacional». A més, ha explicat «que cal relacionar la cultura amb la creativitat i la vida més que amb el desenvolupament».

El conseller delegat del Fòrum, Jaume Pagès, ha agraït l’esforç de tots els participants i organitzadors i ha expressat el seu desig que «el diàleg deixi un llegat no tan sols a Catalunya, sinó també a Espanya i, perquè no, a tot el món».