Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El president del Senegal advoca per la “interpenetració” i l’educació per avançar cap a la cultura universal

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

06 / 09 / 2004
El president del Senegal advoca per la “interpenetració” i l’educació per avançar cap a la cultura universal

El president de la República del Senegal, Abdoulaya Wade, ha aprofitat la seva presència en el Fòrum Barcelona 2004, on ha intervingut en l’acte d’inauguració del Diàleg “Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat”, per prendre partit en pro de l’intercanvi de coneixements culturals entre els pobles. “Les cultures són valors universals. Hem de defugir els prejudicis. Ens hem de conèixer millor”, ha afirmat en una roda de premsa en què també hi ha participat Koïchiro Matsuura, director general de la UNESCO.

Wade ha efectuat un al·legat en defensa de la universitalitat de les cultures del món remetent-se als filòsofs clàssics. “Només sé que no sé res”, ha dit com a inici del seu monòleg, en què ha definit els seus principis davant el rumb dels esdeveniments actuals. “Si l’home del segle XXI fos conscient de la seva ignorància no es quedaria tancat en la seva pròpia cultura i miraria de conèixer els altres”, ha afirmat. El president de la República del Senegal, que ha definit les cultures com a “valors universals”, s’ha mostrat en contra dels prejudicis i ha reclamat un millor coneixement mutu entre els pobles.

En aquest punt, Wade s’ha referit a la seva experiència personal. “De jove m’encantava el jazz i freqüentava els clubs d’aquesta música. Però també m’agradava la música clàssica, potser perquè en vaig rebre formació a l’escola, on em van ensenyar a tocar el violí. Amb això vull dir que és necessària una certa curiositat intel·lectual i una educació per trencar fronteres”, ha assenyalat. “Els nens no poden rebutjar l’educació. És difícil canviar les coses amb un adult ignorant, però sí que ho podem aconseguir amb els infants, als quals sempre podem dur a un museu i mostrar-los i explicar-los el significat d’una obra d’art. I és que no conèixer la bellesa d’una pintura també és ignorància”, ha afegit.

Per tot plegat, el president del Senegal ha mostrat el seu suport incondicional als “esforços” de la UNESCO per l’educació, la base que ha de servir per superar les “cultures tancades”. “Sóc partidari de l’anomenada interpenetració cultural com a fórmula per avançar cap a la cultura universal”, ha proclamat Abdoulaya Wade. Koïchiro Matsuura, per la seva banda, i en relació amb la progressiva hegemonia de la cultura anglosaxona, ha recordat que la UNESCO, la institució que dirigeix, té com a idiomes de treball el francès i l’anglès, i que en el cas de les Nacions Unides, les llengües oficials són sis en afegir-s’hi el castellà, l’àrab, el rus i el xinès. Matsuura també s’ha mostrat “molt satisfet” per l’èxit del Diàleg “Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat” i per la presència en l’acte inaugural de SAR la Infanta Elena i de diversos caps d’estat.